164 Iztok Franko: Dallas lahko zbere 55 zmag

Kolesarska sezona se je končala in napočil je čas za začetek košarkarske sezone v najmočnejši ligi na svetu. Luka Dončić, lani prvi strelec lige, je po izgubljenem velikem finalu še bolj lačen uspeha. Dallas je okrepljen in odločen, da naredi še zadnji korak. A najprej je treba opraviti celotni redni del 82 tekem. Ob začetku nove sezone v Ligi NBA s poudarkom na Dallasu in Dončiću se je razgovoril stalni gost Iztok Franko. Vabljeni k poslušanju 164. oddaje SOS odmev in/ali prebiranju glavnih poudarkov pogovora, ki sta ga vodila Slavko Jerič in Toni Gruden.

Vabljeni k poslušanju

Šampionske izkušnje, da se prestopi zadnja stopnička

V čem je lahko Luka Dončić še boljši v novi sezoni? Omenjata se met iz skoka in cilj, da odigra več kot tekem. V prvih šestih sezonah v Ligi NBA je odigral od 61 do 72 tekem od 82 v rednem delu. Foto: AP
V čem je lahko Luka Dončić še boljši v novi sezoni? Omenjata se met iz skoka in cilj, da odigra več kot tekem. V prvih šestih sezonah v Ligi NBA je odigral od 61 do 72 tekem od 82 v rednem delu. Foto: AP

"Okoli Luke se gradi ekipa s šampionskim poreklom. Prišel je Jason Kidd kot trener, nato kot pomočnik Jared Dudley. Kidd je naslov osvojil že kot igralec, skupaj z Dudleyjem sta bila del trenerskega štaba Franka Vogla, ko so Lakersi postali prvak 2020. Tudi zdaj, ko je Vogel izgubil službo v Phoenixu, je postal svetovalec Dallasa," je Franko orisal, kako se pri Mavericksih v strokovnem štabu še krepi prisotnost strokovnjakov, ki so osvajali naslov prvaka.

"Potem ko so dodali igralca, kot je Kyrie Irving, so zdaj pripeljali Klaya Thompsona. Luki to veliko pomeni, ima spoštovanje do teh igralcev, trenerjev, ki so legende in so imena, ki so nekaj dosegla v Ligi NBA. Šampionske izkušnje so pomembne, da prestopiš zadnjo stopničko," je sogovorec podčrtal pomen prihoda igralca, kot je Klay Thompson.

Sorodna novica Kobe Bryant gospod 50, Klay Thompson najbolj vroč

Ta se je pri Golden Statu razvil v igralca, ki ni potreboval veliko žoge, da je nasprotnikom nasul kopico trojk. Thompson velja za enega najboljših ostrostrelcev za tri točke v zgodovini Lige NBA.

Dallas na papirju šesti, sedmi favorit sezone

Kljub statusu konferenčnega prvaka in finalista pa se Dallas zaradi izredne moči Zahodne konference ne uvršča prav v najožji krog favoritov. Nesporni favorit je branilec naslova Boston, ki mu tudi omizje pripisuje največje možnosti. Tudi zato, ker velja Vzhodna konferenca za precej šibkejšo, ne nazadnje so že na uvodni tekmi igraje pometli z drugim favoritom Vzhoda, New Yorkom.

Na stavnicah in v napovedih ob začetku nove sezone je Dallas tako šesti, sedmi favorit za končno slavje. A v osrednjem delu Teksasu so bolj optimistični, tudi Franko, saj vsi pričakujejo precej boljšo podobo Mavericksov že od začetka rednega dela.

Dva aduta: stabilnost jedra ekipe in Lively

Sorodna novica Čas za Dončićevo MVP-sezono in nov boj Dallasa za prstan

"Dva razloga, da bo Dallas dober in boljši od začetka nove sezone. Vsaka sezona se je začela z veliko vprašanji. Lani na začetku je bil Dwight Powell še del redne rotacije, veliko je bilo poškodb. Zdaj ima ekipa stabilnost in po moje največ talenta. Jedro ekipe je ostalo skupaj in ima to izkušnjo končnice, skozi katero so šli skupaj. Drugi razlog je Dereck Lively. Presenetil je kot center novinec, ki je nosil izredno pomembno vlogo. Izredno hitro napreduje. Inteligenten, priden. Ena podrobnost: na eni tekmi predsezone je zadel štiri mete iz polrazdalje. Sem šel nato prav gledat: lani v celotni sezoni sedem. Če bo dodajal takšne detajle v igri … Eden glavnih razlogov, da bo Dallas še boljši kot lani," je Franko izpostavil dva temelja, zaradi česar napoveduje, da bodo Mavsi krojili vrh Zahodne konference.

Kakšen bo izkupiček: nad ali pod 55 zmag?

Od prvega do zadnjega nihče ne skriva ambicij za naslov. Vsi od začetka, od Luke, Klaya Thompsona, Kyria Irvinga, Jasona Kidda so zelo odprto govorili o tem.

Jasen in javen cilj ekipe Dallasa

Predlani je Dallas dobil v rednem delu samo 38 tekem, lani je prišel do mejnika 50 zmag v sezoni z 82 tekmami. Kakšen izkupiček bi zadovoljil poznavalce in analitike, kot je Franko?

"55 zmag. Vse nad 50 zmag je kazalnik dobre ekipe. Nad 55 pa zelo dobre ekipe. Zgodovinsko 55 zmag in več prinaša prva tri mesta na Zahodu, kar mora biti cilj. Prvi dve mesti v konferenci pomenita, da si nosilec para v končnici vse do konferenčnega finala. Drugače te vse to utrudi, kot je spomladi Dallas, ko ni bil nosilec niti v eni seriji," je pomembnost uspeha v rednem delu poudaril košarkarski analitik, ki redno piše za D Magazine iz Dallasa, po novem pa ima tudi svoj Substack za vse navijače Dončića in Dallasa, ki so lačni napovedi, opažanj s tekem in analiz igralcev ter razvoja igre Mavsov in v Ligi NBA.

Sorodna novica Boston želi po 55 letih zgraditi novo dinastijo, na Zahodu pa bo pot do finala precej bolj trnova

Divji zahod upravičuje vzdevek

Glavna grožnja za visokoleteče cilje Dončića in druščine je tako imenovani Divji zahod. "Kar enajstim ekipam iz Zahodne konference so napovedali več kot polovično uspešnost, torej več kot 41 zmag. Tukaj je res deset, enajst, če ne s San Antoniem, Wembanyamajem, prvim nasprotnikom Dallasa, kar dvanajst ekip, ki resno računajo na končnico oziroma vsaj play in."

Za spremembo se je resneje o Luki Dončiću spregovorilo šele v zaključku 164. dela SOS odmev. Vroče vprašanje je, kaj potrebuje lanski prvi strelec lige, da bi posegel po prestižnem nazivu MVP-ja? "Če bi odigral 75 tekem na sezono, bi dodal argument, da je lahko ob boku Jokića, ki je sinonim za igralca, ki odigra skorajda vse tekme," je en delček odgovora Franka.

Sorodna novica Denver Čančarju ponudil še eno priložnost

Od koles prek novincev do enforcerja

A če vas zanima še več o Dončiću in kje je še kakšen prostor za njegov napredek v igri, ste vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govor še o naslednjih temah:

− minianaliza Dirke po Gvangšiju in konec kolesarske sezone za enega izmed voditeljev;
− prehod iz kolesarstva in sanjske sezone za Slovence v elitno košarko;
− Klay Thompson kot najboljši prosti igralec, ki je izbral Dallas;
− tretji člen, ki lahko poveča razliko, ki jo priigrata Irving in Dončić;
− povratnik Spencer Dinwiddie kot zavarovalna polica;
− kakšna sta preostala novinca: Naji Marshall in Quentin Grimes;
− igralci, ki so zapustili ekipo, s katero so igrali v finalu;
− o poškodbi Danteja Exuma in vlogah za nove igralce ter adute, kot je PJ Washington;
− zrelost Livelyja in njegov vpliv na napredovanje ekipe;
− kako resno se lahko Dallas poteguje za naslov v močni konkurenci Zahoda?
− kdo so še pretendenti tako na Vzhodu kot Zahodu?
− zgodba o MVP-ju ali predvsem ekipni boj za vrh;
− vpliv slabe sezone Cowboysev na Mavse (in Starse);
− zanimivost o številki (1)64: Muggsy Bogues, šah, matematika in enforcerji.