159 Roglič sistematično briše zaostanek in je zelo blizu četrti Vuelti

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v aktualni epizodi pod lupo vzela 16. etapo, ki se je končala s ciljem na izredno zahtevno Covadongo. Primož Roglič je tu leta 2021 z eno najprepričljivejših zmag v karieri prevzel rdečo majico, temu scenariju je bil blizu tudi tokrat, a žilavi Ben O'Connor je vseeno ohranil minimalno prednost.

Vabljeni k poslušanju

Pametno sledil in ujel Masa
Kisovčan je že večkrat poskrbel za prave dramatične zaplete, ko je v zadnjih etapah dobival ali za las izgubil dirko (spomnimo se le lanskega Gira in tiste verige). V zadnjih dveh gorskih etapah je obakrat malenkost zaostal za Enricom Masom, a se je mojstrsko vrnil. "Na papirju sta zdaj na sporedu dve bolj znosni etapi, ki pa dopuščata napade iz zasede. Bolj napeto naj bi bilo v petek in soboto, ko sta na sporedu dve gorski etapi s težkima ciljnima vzponoma, popolnoma za konec pa vse čaka Rogličev adut iz rokava − kronometer v Madridu," je na zadnjih pet dni pogledal Gruden.

Sorodna novica Roglič le še pet sekund za rdečo majico

Odstopil vodilni v dveh seštevkih
Nesrečnik dneva je bil Wout van Aert, ki je bil vodilni tako v seštevku za najboljšega sprinterja kot gorskega kolesarja, a je na spolzki cesti padel in moral končati nastop na svojem prvem krogu po Španiji. "Imel je res naporno sezono, v tej etapi sta se mu pripetila dva padca, letos je na tleh pristal že osemkrat. Letos je odstopil dvakrat, kar se mu je prej na cestnih dirkah pripetilo le enkrat. Pa ravno se je vrnil v top formo, ki ga je krasila na touru v letih 2021 in 2022. To je dokaz, kako je tanka linija pri padcih," je povzel Gruden.

Rogliču ne ustreza ostro dirkanje celo etapo
Red Bull je na tej dirki naredil nekaj manjših napak (dovolil je pobeg O'Connorju, menjava kolesa, ki je prinesla kazen), a Gruden je prepričan, da so Nemci vseeno naredili napredek: "V drugem tednu so vozili, kot ugaja Rogliču in kolikor imajo razpoložljivih moči v ekipi. Ni skrivnost, da je Roglič trenutno najboljši, ko je pred zahtevnim in strmim zaključkom sorazmerno lahka etapa. Ko pa se skozi celoten dan ostro dirka že čez prve vzpone in se porabi veliko energije, lahko zaide v težave. To smo lani videli na Giru na Monte Bondone, ko je Visma v nasprotju z njegovimi željami dirkala na etapo, a bi se ji to skoraj maščevalo. Letos je bilo nekaj podobnega na Hazallanas za Granado. A če primerjamo s pomladjo, rdeči biki zdaj izvrstno pripravijo izhodišče pod vznožjem ključnih vzponov, s čimer je imel Roglič kdaj težave. Tudi menjava ob okvari je bila izpeljana brezhibno, če zanemarimo kazen, je bila tudi taktična menjava lepo izvedena."

Sorodna novica Roglič sistematično topi zaostanek, zadnji dan pa ima še bonus v podobi kronometra

Predzadnji dan festival klancev
V soboto je na sporedu zahtevna etapa z več kot 5000 višinskimi metri. Jerič je poudaril, da organizatorji kot po pravilu zadnji dan ne pripravijo izjemno visokih klancev, ampak veliko krajših, kar prinaša dirko na izčrpavanje. Lani, denimo, je bilo na sporedu kar deset klancev tretje kategorije, letos jih je sedem, od tega pet prve ali druge kategorije.

Magična meja na kronometru? 45 sekund
Oba voditelja sta prepričana, da Roglič lahko zadnji dan v primerjavi z vsemi tekmeci za končno zmago pridobi do 45 sekund.

Nore klančine ne prinašajo ogromnih razlik
Dirka po Franciji je od vedno zasedala osrednje mesto med etapnimi dirkami, druga dva grand toura tako iščeta svoje adute in karakteristike, organizatorji Vuelte so jih našli v izjemno strmih klancih, ki pogosto presegajo 20 odstotkov, a Gruden poudarja, da: "te 'rampas inhumanas' sploh ne prinašajo velikih razlik. So pa izjemno atraktivni in v sami Španiji pritegnejo veliko pozornosti. Španci so za seboj pustili svoje zlato obdobje, zdaj nimajo niti več Alejandra Valverdeja. Nimajo zmagovalcev grand tourov, kaj šele spomenikov. A odkritje letošnje Vuelte Pablo Castrillo je bil v ponedeljek na naslovnici El Munda in še kakšnega splošnega dnevnika, in to celo pred Mbappejevim prvim golom."

Sorodna novica "Kazen? Zagotovo mi ni všeč, ampak to moram sprejeti."

Statistični sladkorčki 16. etape

  • UAE se je veselil 69. zmage v sezoni, drugi na lestvici je Lidl Trek (41), Red Bull je z 21 zmagami na 11. mestu.
  • Marc Soler je že 18. različni zmagovalec v dresu te ekipe v tej sezoni. Daleč največ zmag je nabral Tadej Pogačar (21), drugi je Brandon McNulty (7).
  • Soler se je veselil sedme zmage v karieri in tretje na Vuelti. Na domačem Grand Touru je v cilju – v skladu s svojim imenom – prišel v samostojni vožnji.
  • Na tritedenskih dirkah je letos največ zmag prav tako zbral UAE, in sicer 15, to je toliko kot naslednje tri ekipe skupaj (Alpecin, Soudal in Visma vse po pet).
  • Po odstopu Wouta van Aerta zdaj v vseh treh glavnih seštevkih vodijo Avstralci: v skupnem seštevku je to Ben O'Connor, za najboljšega na gorskih ciljih Jay Vine, za najboljšega v sprintih pa Kaden Groves.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govora še o naslednjih temah:
− Perspektive. Kdo je leta 2018, ko je nastal podkast, razmišljal, da se bo slovensko kolesarstvo veselilo osmih zmag na tritedenskih dirkah.
− Razplet nedeljske etape, ki je Rogliču zaradi menjave kolesa prinesel pribitek 20 sekund.
− Kako so včasih na Giru in Vuelti avtomobili pomagali domačim kolesarjem pri prebijanju naprej.
− O kazni Decathlonu.
− Napet obračun za belo majico.
− Koliko grand tourov naj bi do konca kariere osvojila Roglič in Pogačar.
− Kako naj bi se končala Vuelta.
− Zanimivost o številki (1)59.