Carlos Alcaraz bo v nedeljo najprej lovil četrti naslov na turnirjih za grand slam, nato pa bo zvečer stiskal pesti za Španijo v finalu evropskega prvenstva. Foto: EPA
Carlos Alcaraz bo v nedeljo najprej lovil četrti naslov na turnirjih za grand slam, nato pa bo zvečer stiskal pesti za Španijo v finalu evropskega prvenstva. Foto: EPA

V nedeljo bo pravi športni spektakel za Španijo. Najprej bo ob 15.00 Alcaraz lovil drugi naslov na Church Roadu, ob 21.00 pa se bodo španski nogometaši v finalu evropskega prvenstva v Berlinu srečali z Angleži.

21-letni Španec je bil lani v epskem finalu v petih nizih boljši od Đokovića po štirih urah in 42 minutah. Pred dobrim mesecem je osvojil Roland Garros, leta 2022 pa je bil najboljši v New Yorku.

Medvedjev je drugo leto zapored v Wimbledonu izgubil v polfinalu. Lani ga je Alcaraz premagal s 6:3, 6:3 in 6:3. Rus ostaja pri enem naslovu na turnirjih velike četverice, leta 2021 je bil najboljši v New Yorku.

Daniil Medvedjev je odlično odigral uvodni niz, potem pa je precej popustil. Foto: EPA
Daniil Medvedjev je odlično odigral uvodni niz, potem pa je precej popustil. Foto: EPA

Medvedjev sijajno odigral podaljšano igro
Uvodni niz med tretjim in petim nosilcem je trajal več kot uro. Rus je povedel s 5:2, a v deveti igri mu ni uspelo končati prvega niza in odločala je podaljšana igra. Če je bil prej dvoboj izredno izenačen, pa je v 13. igri prevladoval Medvedjev, ki je dobil prvih pet točk in osvojil niz s 7:1.

Alcaraz prevladoval z močnimi forhendi
Drugi niz je bil precej krajši, ključen je bil Alcarazov brejk v četrti igri, prednost pa je pretvoril v 6:3 in izenačenje dvoboja. Španec je narekoval ritem z osnovne črte, forhendi so bili vse bolj prodorni. V tretji igri tretjega niza mu je uspel odvzem servisa, Medvedjev pa je bil popolnoma nemočen pri vračanju začetnih udarcev.

V četrtem nizu je Rus že v uvodni igri izgubil servis, a je takoj izenačil na 1.1. V sedmi igri je Alcaraz z novim brejkom povedel s 4:3 in nato zanesljivo končal obračun po dveh urah in 55 minutah.

Alcaraz napovedal, da bo v nedeljo uspešen dan v Španijo

Alcaraz: Nedelja bo zelo dober dan za Špance
"Danes sem bil na začetku zelo živčen. Ves prvi niz napetost ni popustila, šele sredi drugega niza, potem ko sem povedel s 3:1, sem našel pravi ritem. Na koncu sem igral res dober tenis. Takih napak v finalu ne smem ponoviti," je poudaril branilec naslova.

Takoj po koncu obračuna na osrednjem igrišču je beseda nanesla na nedeljski finale evropskega prvenstva v nogometu. Alcaraz je velik ljubitelj nogometa, spremljal je tekme španske reprezentance na letošnjem EP-ju v Nemčiji.

"Nedelja bo zelo dober dan za Špance. Nisem rekel, da bo Španija zmagala v finalu. Pravim samo, da bo zabaven dan," je super športno nedeljo napovedal Alcaraz. Številni gledalci so mu žvižgali, saj bodo navijali za Anglijo, ki še nikoli ni osvojila evropskega naslova.

StatistikaMedvedjevAlcaraz
Prvi servis (%)6957
Asi56
Dvojne napake62
Neizsiljene napake2437
Winnerji3155
Osvojene točke117127
Priložnosti za brejk3/36/15
Točke na mreži35/5638/53

Đoković bo v nedeljo lovil osmi naslov na sveti travi
V drugem polfinalu je Đoković dokazal, da stopnjuje formo na Church Roadu. V nedeljo bo že desetič zaigral v finalu Wimbledona, lovil pa bo osmi naslov, s katerim bi se na vrhu večne lestvice izenačil z Rogerjem Federerjem. 37-letni Beograjčan bo skušal osvojiti 25. turnir za grand slam.

Novak Đoković je po koncu polfinala nakazal igranje na violino in znova navdušil hčerko Taro. Foto: EPA
Novak Đoković je po koncu polfinala nakazal igranje na violino in znova navdušil hčerko Taro. Foto: EPA

Đoković, ki je v Parizu predal četrtfinale zaradi poškodbe kolena in nato izpustil vse pripravljalne turnirje pred Wimbledonom, je v polfinale prišel svež, saj je bil njegov tekmec v četrtfinalu Alex De Minaur poškodovan.

Musetti v ključnih trenutkih popustil
V prvem nizu je Musetti v šesti igri izgubil servis, nato pa je v deveti igri rešil dve priložnosti Srba za potrditev zmage v uvodnem nizu. Znižal je na 4:5 in imel začetni udarec za izenačenje na 5:5. V ključnih trenutkih se mu je zatresla roka, naredil je nekaj neizsiljenih napak in prvi niz je pripadel Srbu.

V drugem nizu je Musettiju uspela izjemna bekhend diagonala z eno roko za 3:1. Đoković se je hitro zbral in brez oddane točke odvzel servis Italijanu v šesti igri. V 12. igri je imel priložnost za 2:0 v nizih, a je Italijan izsilil podaljšano igro. Znova je Srb v odločilnih trenutkih prikazal najboljšo predstavo in jo dobil s 7:2.

Lorenzo Musetti ni imel možnosti v prvem polfinalu na turnirjih za grand slam v karieri. Foto: EPA
Lorenzo Musetti ni imel možnosti v prvem polfinalu na turnirjih za grand slam v karieri. Foto: EPA

Musetti je še razmišljal o koncu drugega niza, ko je že izgubil uvodno igro tretjega na svoj servis. Đoković si je v deveti igri priigral tri zaključne žoge, vendar se je Italijan rešil s petimi zaporednimi točkami. V deseti igri je imel celo priložnost za izenačenje na 5:5, a mu ni uspelo. Đoković se je veselil 37. finala na turnirjih velike četverice po dveh urah in 48 minutah.

Đoković: Potrudil se bom, da bo izid drugačen kot lani
"Veselim se novega dvoboja s Carlosom v finalu. Potrudil se bom, da bo izid drugačen kot lani, ne morem pa tega obljubiti, saj je Alcaraz res kompleten igralec na vseh podlagah. Zame je uvrstitev v finale Wimbledona vedno nekaj posebnega, saj sem kot otrok treniral, da bi nekoč osvojil ta turnir, nastop na osrednjem igrišču pa je verjetno želja vsakega teniškega igralca na svetu. Srečen sem, da mi je to znova uspelo," je razlagal Đoković.

Đoković bo v nedeljo lovil osmo zmago v Wimbledonu
StatistikaMusettiĐoković
Prvi servis (%)7467
Asi26
Dvojne napake14
Neizsiljene napake2231
Winnerji3434
Osvojene točke98116
Priložnosti za brejk2/44/13
Točke na mreži14/2343/56

WIMBLEDON
(21.198.300 evrov, trava)

Polfinale (M):
ALCARAZ (ŠPA/3) – MEDVEDJEV (RUS/5)
6:7 (1), 6:3, 6:4, 6:4

ÐOKOVIĆ (SRB/2) – MUSETTI (ITA/25)
6:4, 7:6 (2), 6:4

Finale bo v nedeljo ob 15.00.