Šimon Mizrahi je bil ob številnih priznanjih med drugim leta 2007 po izboru vplivne ameriške revije Time uvrščen tudi med 50 najboljših športnih menedžerjev. Foto: EPA
Šimon Mizrahi je bil ob številnih priznanjih med drugim leta 2007 po izboru vplivne ameriške revije Time uvrščen tudi med 50 najboljših športnih menedžerjev. Foto: EPA
Saso Ožbolt in Alan Anderson
Alan Anderson je eden glavnih zvezdnikov letošnjega moštva. Foto: Reuters
Šimon Mizrahi za MMC

Ob osvežilni pijači si je vzel trenutek za svoj stalni ritual ... In za MMC. 69-letni pravnik, ki je že 40 let "alfa in omega" telavivskega košarkarskega velikana, je tudi po zmagi nad Unionom Olimpijo v šestem krogu Evrolige (65:82) počel tisto, kar dela po vsakem polčasu in koncu tekme svojega kluba - pregledoval statistiko, pri čemer dodaja: skoki in podaje so pomembnejši kot pa točke.

Na predsedniško mesto je bil izbran daljnega leta 1969, klub pa z nekaj pametnimi tržnimi potezami spravil z roba bankrota in popeljal v zlate čase. Kar 38 naslovov izraelskega in pet evropskega prvaka je dovolj zgovornih. Velik delež pri tem so (vedno) imeli tudi ameriški košarkarji, ki jih vse od začetka predsedniške vloge vztrajno "novači". Trenutno jih ima v kadru sedem: Bluthenthala, Sharpa, Andersona, Wisniewskega, Perkinsa, Eidsona in Fischerja. (prva dva imata izraelsko državljanstvo)

Kakšen je vaš pogled na današnjo tekmo in zmago Maccabija v razgretem Tivoliju?
Šlo je za zelo izenačeno tekmo vse do tretje četrtine, z mnogimi prekinitvami, kar se ne bi smelo dogajati. Občinstvo se mora naučiti obnašanja, v nasprotnem primeru bodo s tem drugič težave. Mislim, da je bila naša zadnja četrtina zelo dobra, Doron Perkins je opravil izvrstno delo. Upam, da Olimpija ostaja v igri.

Kako komentirate nekatere sodniške odločitve in izključitev domačega trenerja Jureta Zdovca?
Zdovca zelo cenim. Poznam ga še iz igralskih časov. Bil je izvrsten košarkar in je izvrsten trener. Če ga je sodnik izključil, je za to moral imeti razlog. V to se ne bom vpletal. To je bila odločitev sodnika in nihče ji ne more oporekati.

Ujeli smo vas ravno pri preletavanju statistike tekme. Kaj ste iskali?
Po vsakem polčasu in koncu Maccabijeve tekme pregledam statistiko. Najprej so na vrsti skoki, nato podaje. To dvoje je zame pomembnejše kot pa točke, ki jih igralci dosegajo. To zdaj pregledujem.

Kdo izmed vaših igralcev vas je nocoj potem zadovoljil?
To je bila moštvena predstava. Kot sem vam pa že prej povedal, je imel v zadnji četrtini žogo v rokah Perkins, kar je bilo zelo pomembno.

Kakšne so Maccabijeve ambicije v letošnji sezoni in vaše osebne?
Lahko vam povem, da je pred nami še dolga pot. Začeli smo z majhnimi koraki. Zdaj gremo korak za korakom. Najprej se moramo uvrstiti v Top16, nato bomo pa videli.

Po petem porazu sezone prilagamo izjave nekaterih košarkarjev U. Olimpije:

Jaka Klobučar:
"Vse skupaj ni bilo tako slabo. Končna razlika ni realna. Na koncu smo odigrali nekaj slabih napadov, bilo je nekaj čudnih odločitev in razlika je narasla. Naredili smo veliko napak, a vseeno smo se držali v igri. Nekje na polovici zadnje četrtine, ko bi morali narediti korak višje, pa smo napravili par napak, kar je Maccabi izkoristil in zmagal."

Sašo Ožbolt:
"Bila je čudna tekma. Na koncu so pokazali, da imajo kvalitetnejšo ekipo. Posebnega pritiska ni bilo. Pred vsako tekmo smo vajeni pritiska. Zmagaš dve srečanji si dober, dvakrat izgubiš, pa si takoj slab. Smo tega navajeni. Sezona v Evroligi še ni izgubljena. V drugi krog lahko napredujemo s štirimi zmagami. Gremo iz tekme v tekmo, ne glede na tekmovanje, v nedeljo nas čaka Cibona in za tem bomo mislili na naslednji evroligaški obračun. Se pa nikakor ne predajamo."

Uroš Slokar:
"Bil je zares kaos, a to so zunanje stvari, ki lahko le v določeni meri vplivajo na posameznika. Nedvomno pa te stvari niso vplivale na zadnjo četrtino. Nismo se mogli sestaviti, to je res naš hendikep. Enostavno ne vemo, ali bi nekdo prevzel odgovornost in nekaj naredil ali bi odigrali ekipno. Problem je, da tega kot ekipa ne znamo. Imamo igralce, ki so že dokazali, da so kaj takega sposobni, ampak enostavno kot ekipa ne znamo tega pokazati. Če bi vedel, kaj je rešitev, bi si jo v omarico napisal, vsak dan prbral in se držal tistega. Je na nas igralcih, da prevzema odgovornost vseh pet in ne le en sam in pripeljat tako te pomembne tekme. V preteklosti smo že dokazali, da znamo tako odigrati, kot je treba. V tem trenutku tega, na čelu z mano, ne znamo in ne vem kje najti rešitev."

Šimon Mizrahi za MMC