Špansko-srbska kriminalna družba je prodajala EPO za eno injekcijo po ceni 250 evrov. Foto: EPA
Špansko-srbska kriminalna družba je prodajala EPO za eno injekcijo po ceni 250 evrov. Foto: EPA

V preiskavi španske civilne garde se je znašlo šest osumljencev v Barceloni in Cadizu, zasegli pa so še 800.000 evrov z različnih bančnih računov. Spletno dopinško poslovanje naj bi vodili španski in srbski državljani, in to kar 10 let, pri čemer naj bi prodali na tisoče doz EPO-ja. V zadnjih treh letih in pol so prodali 5.103 doze EPO-ja po ceni 250 evrov za eno injekcijo. Eden izmed osumljencev je delal v bolnišnici v Cadizu, z njegovo pomočjo so s ponarejanjem dokumentov in krajami prihajali do eritropoetina (EPO).

Preiskava španske policije se je začela leta 2017, ko so nekateri skesani športni prestopniki razkrili nekatere podrobnosti obstoječe mreže, pri kateri so kupovali EPO.

Večina kupcev kolesarjev in tekačev
V preiskavi so naleteli tudi na imena končnih uporabnikov, v zadnjem letu je EPO naročilo 260 športnikov iz različnih panog in držav, ki jih je policija tudi identificirala. Gre tako za amaterje, polprofesionalce kot profesionalce, večina strank je Špancev, razpon športov pa sega vse do motokrosa. Večina strank izvira iz kolesarstva, teka in drugih vzdržljivostnih športov. Veliko je tudi veteranov nad 40 let. Po pisanju dnevnika El Pais je med njimi tudi nekdanji španski olimpijec, ki je zdaj trener.

Španci bodo tujce predali Wadi
Imena kupcev so bila predana sodišču, ki bo zdaj vodilo naprej kriminalni postopek, pri čemer obtožence dolžijo zlasti zlorabe javnih sredstev in zdravstva. Imena strank športnikov bodo ostala anonimna, razen če jih ne bodo kaznovale športne oblasti. Sodišče bo v kratkem začelo predajati dokumente španski protidopinški agenciji (AEPSAD), ki mora zdaj voditi naprej postopke po športni plati.

"Upam, da bomo s sodišča hitro začeli prejemati imena, najbrž že drug teden, nato pa se bomo lotili dela. Mi bomo preiskali španske športnike, preostale pa bomo predali Wadi, da jih prerazporedi pristojnim nacionalnim protidopinškim agencijam," je za El Pais povedal Jose Luis Terreros, direktor AEPSAD-a.

Španska agencija ne pričakuje znanih imen
"EPO je bil najboljše kakovosti in so ga pošiljali v hladilnih paketih, a ga običajno niso shranjevali v hladilnikih, zaradi česar sama snov ni bila tako učinkovita in je lahko celo nevarna,"
je Terreros izpostavil podrobnost v poslovanju razbite dopinške mreže. "Razkritih bo veliko imen iz številnih športov, saj je skupina tržila tudi anabolne steroide iz vzhodne Evrope, a naj ne bi šlo za res znane športnike," je Terreros za El Pais še razkril, da v obsežni operaciji Hipoxianet ne pričakuje odmevnih grešnikov.

Telefoni iz Avstrije, računi na Cipru, strežniki na Islandiji
Preiskavo so že razširili iz Španije, podatke z računalnikov, telefonov in elektronsko pošto, ki so povezani s primerom, namreč zdaj preverjajo tudi v Avstriji, na Cipru in na Slovaškem, kjer so imeli odprte bančne račune in uporabljali tamkajšnje predplačniške telefone. Vodje mreže, ki so bili Srbi, so imeli v lasti sedem različnih spletnih strani, s strežniki so gostovali na Islandiji in otoku Jersey, za komunikacijo pa so uporabljali kriptirano aplikacijo.