Naši južni sosedi Hrvaški se mesec in pol po volitvah obeta nova vlada s starim premierjem - Ivom Sanaderjem. Foto: EPA
Naši južni sosedi Hrvaški se mesec in pol po volitvah obeta nova vlada s starim premierjem - Ivom Sanaderjem. Foto: EPA
Stjepan Mesić in Ivo Sanader
Hrvaški predsednik Mesić je mandat za sestavo vlade dal dosedanjemu premierju Ivu Sanaderju. Foto: EPA

Tako naj bi predsednica Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Djurdja Adlešič dobila obrambno ministrstvo, a za zdaj še ni znano, ali ga bo sama tudi vodila. Njena stranka je predlagala tudi vzpostavitev novega ministrstva za regionalni razvoj, a mandatar Ivo Sanader, predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ), temu ni preveč naklonjen, je pa predlagal delitev ministrstva za znanost in izobraževanje.

Podpredsednik HSLS-a Ivan Čehok je dejal, da je zavrnil položaj ministra za izobraževanje, Adlešičeva pa je dodala, da ne ve, ali bo v prihodnji vladi resor turizma v samostojnem ministrstvu. Hkrati je dodala, da novih ministrstev ne bodo vzpostavljali zgolj zato, da bi njihovi ljudje sedeli v njih.

Omenjeni stranki naj bi koalicijsko pogodbo skupaj s Hrvaško kmečko stranko (HSS) podpisali v torek, pred tem pa morajo po besedah predsednice HSLS-a nujno določiti število ministrstev v prihodnji vladi. Hrvaški mediji že nekaj časa ugibajo, da naj bi bilo v novi vladi 15 ministrstev, torej dve več kot v prejšnji vladi, ki jo je prav tako vodil Sanader.

S podpisom koalicijske pogodbe z omenjenima strankama ter predstavnikoma italijanske in srbske manjšine bo imel relativni zmagovalec volitev na Hrvaškem 25. novembra lani, HDZ, podporo 83 poslancev v parlamentu. Sabor naj bi prvič v novi sestavi zasedal v petek, 11. januarja, o zaupnici novi vladi pa naj bi glasoval v soboto.

Malo sprememb na ministrskih položajih
Sicer naj bi na ministrstvih ostali ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Dragan Primorac, Marina Mutulović Dropulić in Božo Biškupić. Podpredsednica vlade ostaja Jadranka Kosor, Damir Polančec pa naj bi od Branka Vukelića prevzel ministrstvo za gospodarstvo. Dosedanji obrambni minster Berislav Rončević, ki očitno zapušča ministrstvo, naj bi zamenjal Ivico Kirina na mestu prvega moža ministrstva za notranje zadeve.

M. R/T. V.