Požari so prizadeli sever države. Foto: Reuters
Požari so prizadeli sever države. Foto: Reuters

"Število žrtev gozdnih požarov se je povzpelo na 65 mrtvih – 28 vojakov in 37 civilistov –, večina jih je umrla v okrožju Tizi Ouzou, vzhodno od prestolnice," je poročala lokalna televizija, ki je prav tako sporočila, da je trenutno v bolnišnici 12 vojakov v kritičnem stanju.

Notranji minister Kamel Beldžud je za požare obtožil požigalce, več podrobnosti pa ni predstavil. "Samo zločinske roke so lahko krive za istočasni izbruh 50 požarov na več različnih lokacijah," je dejal.

Vojaki so umrli na različnih območjih. Nekateri so skušali gasiti ogenj, druge je ogenj odrezal od sveta, pravijo prebivalci hribovite pokrajine Kabilije vzhodno od glavnega mesta Alžir na severu. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da ima še več vojakov opekline.

Ogenj je požgal več hiš, prebivalci pa so pobegnili v hotele, mladinske hostele in študentske kampuse. "Za nami je grozljiva noč. Moja hiša je popolnoma požgana," je dejal Mohamed Kaci, ki z družino pobegnil iz vasi Azazga v hotel.

Premier Ajman Benabderamane je v torek zvečer dejal, da bo vlada najela tuja letala in pospešila gašenje požarov.

Gasilci in vojska se še naprej trudijo spraviti požare pod nadzor, notranji minister pa je dejal, da je prioriteta izogniti se novim žrtvam. Obljubil je tudi plačilo odškodnine prizadetim.

S hudimi požari se spopadata tudi Grčija in Turčija, gozdni požari pa divjajo tudi po Balkanu.