Rusija je sicer diplomatska in gospodarska zaveznica Irana, a hkrati se izboljšujejo odnosi na relaciji Moskva-Washington. Foto: EPA
Rusija je sicer diplomatska in gospodarska zaveznica Irana, a hkrati se izboljšujejo odnosi na relaciji Moskva-Washington. Foto: EPA

Medvedjev se je pridružil "propagandni drami", ki jo diktira Washington, ko je prejšnji teden izjavil, da je Iran vse bliže temu, da razvije jedrsko orožje in da se "obnaša vse prej kot dobro", je dejal Ahmadinedžad.

"Na srečanju s svojimi veleposlaniki je izjavil, da imamo znanje, s katerim se približujemo bombi," je na posnetku, ki ga je objavila iranska televizija, povedal Ahmadinedžad in izrazil obžalovanje, da je Medvedjev postal "trobilo" za načrte sovražnikov Irana.

Sovražniki Irana pripravljajo napad na arabske države?
Ahmadinedžad je na zaprti ceremoniji ob Nacionalnem mladinskem festivalu omenjal, da so se "sovražniki Irana" odločili "sprožiti napad proti nekaterim arabskim državam v regiji, ki so naše prijateljice, pri tem pa jim bo pomagal cionistični režim, da bi vzpostavili atmosfero strahu".

Dodal je, da nedavne izjave ruskega predsednika razkrivajo tak scenarij. "Obžalujemo dejstvo, da je Medvedjev postal predstavnik tega projekta in zarote, ki so jo skovali sovražniki Irana," je pristavil iranski predsednik.

Izjave Ahmadinedžada so zadnji znak, da se Iran oddaljuje od (nekdanje) zaveznice Rusije.

Rusko opozorilo Iranu
Iran trdi, da je njegov jedrski program namenjen izključno v miroljubne namene, Zahod pa je zaskrbljen, češ da hoče razviti jedrsko orožje. Medvedjev je pred dnevi Iran opozoril, da "ne živijo v vesolju" in Teheranu očital, da izkorišča jedrski spor z mednarodno skupnostjo za svoje politične cilje.

Rusija ne želi ogroziti svojih desetletja trajajočih dobrih (gospodarskih) odnosov z islamsko republiko, a jo v zadnjem času mineva potrpljenje z Iranom in je junija podprla nov krog sankcij Združenih narodov proti Teheranu.