Nekdanji finski predsednik obžaluje, da je EU razdeljen glede vprašanja Kosova. Foto: EPA
Nekdanji finski predsednik obžaluje, da je EU razdeljen glede vprašanja Kosova. Foto: EPA

Nekdanji pogajalec mednarodne skupnosti za Kosovo in lanski Nobelov nagrajenec je v pogovoru za avstrijski časopis Die Standard vseeno izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo Evropske unije za vzpostavitev misije Eulex na Kosovu. Razveseljuje ga tudi članstvo Kosova v Mednarodnem denarnem skladu in v Svetovni banki.

Ahtisaari, ki je pogajanja o statusu Kosova vodil od februarja leta 2006, je pojasnil, da se je z reševanjem statusa nekdanje srbske pokrajine mudilo zato, da bi se izognili še enemu zamrznjenemu konfliktu, kot sta bližnjevzhodni in ciprski.

"Beograd mora priznati Kosovo"
V začetku septembra je Ahtisaari za nemški časopis Die Presse dejal, da EU ne bi smel sprejeti Srbije za članico, dokler Beograd ne prizna neodvisnosti Kosova. "Srbija in Kosovo morata razumeti, da ne bosta nikoli del EU-ja, če se ne bosta naučila živeti v miru drug ob drugem," je prepričan Ahtisaari.

Nekaj evropskih voditeljev, tudi iz tistih držav, ki so priznale Kosovo, vztraja pri tem, da priznanje Kosova ne sme biti pogoj za približevanje Srbije EU-ju.

Med članicami EU-ja Kosova niso priznale Španija, Romunija, Grčija, Slovaška in Ciper. Za te države tudi nič ne kaže, da bi spremenile svojo odločitev, čeprav jih je februarja letos v resoluciji k temu pozval tudi Evropski parlament. Ahtisaari meni, da bi morale biti prav te članice odgovorne za oviranje širitve Evropske unije.