Takole so al Baširja v El Fašerju sprejeli navdušeni podporniki. Večina prebivalcev Darfurja je pozdravila izdajo zapornega naloga za sudanskega predsednika. Foto: EPA
Takole so al Baširja v El Fašerju sprejeli navdušeni podporniki. Večina prebivalcev Darfurja je pozdravila izdajo zapornega naloga za sudanskega predsednika. Foto: EPA
Al Bašir
Al Bašir Sudanu vlada s trdo roko. Foto: EPA

Bašir, proti kateremu je mednarodno kazensko sodišče izdalo zaporni nalog zaradi vojnih zločinov v Darfurju, je tuje misije v Sudanu opozoril, da morajo spoštovati sudanske zakone, sicer jih bo izgnal. Baširja je v El Fašerju na severu države pričakalo na tisoče navdušenih podpornikov, po pisanju tujih dopisnikov pa je skrbno načrtovan obisk znak kljubovanja Al Baširja številnim kritikam mednarodne skupnosti.

Po podatkih Združenih narodov je od leta 2003, ko so v izbruhnili spopadi, v Darfurju umrlo 300.000 ljudi, 2,7 milijona prebivalcev pa je zaradi nenehnih spopadov pokrajino zapustilo.

Kljub opozorilom, da je obisk v El Fašerju z varnostnega vidika zelo tvegan, tudi zato, ker so najdejavnejši uporniki v preteklosti že večkrat napovedali, da bodo napadli to mesto, se je 65-letni predsednik s tamkajšnjega letališča odpeljal v odprtem vozilu, ob cesti pa so ga pričakale trume navdušenih podpornikov, ki so vpile slogane proti tožilcu mednarodnega kazenskega sodišča Luisu Morenu-Ocampi.

Obtožnica ICC-ja v sedmih točkah
Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je namreč 4. marca izdalo zaporni nalog Al Baširja zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Darfurju. Baširju obtožnica v sedmih točkah očita, da je odgovoren za umore, iztrebljanje, posilstva, mučenja in nasilni pregon številnih civilistov ter plenjenje njihovega premoženja. Gre za prvo obtožnico proti aktualnemu predsedniku katere izmed držav.

"Za vse diplomatske misije v Sudanu, za vse nevladne organizacije in pripadnike mirovnih sil imam sporočilo," je dejal sudanski predsednik v nagovoru zbrani množici. "Spoštovati morajo zakone naše države. Če jih bo kdo prekršil, ga bomo takoj brcnili ven iz države."

13 nevladnih organizacij je že moralo oditi iz Darfurja
Takoj po objavi zapornega naloga je Al Bašir že izgnal 13 nevladnih organizacij, ki jih je označil za tatove. Obtožil jih je, da si prisvajajo 99 odstotkov proračuna za humanitarna dela, Darfurcem pa dajo le en odstotek sredstev. Združeni narodi so sporočili, da je zaradi izgona omenjenih organizacij v nevarnosti milijon življenj.

Varnostni svet ZN-a na prvem srečanju po izdaji zapornega naloga ni našel skupnega jezika, da bi Sudan prosil, naj spremeni odločitev o izgonu človekoljubnih organizacij. Izjavi, s katero naj bi pozvali Kartum k spremembi odločitve, je po pričakovanjih nasprotovala Kitajska, ki kupuje sudansko nafto in prodaja svoje orožje.

K. T.