Predsednik Barack Obama in podpredsednik Joe Biden v govoru v Beli hiši, po tem, ko je ameriški senat sprejel predlog zdravstvene reforme. Foto: EPA
Predsednik Barack Obama in podpredsednik Joe Biden v govoru v Beli hiši, po tem, ko je ameriški senat sprejel predlog zdravstvene reforme. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je vse bliže svojemu velikemu uspehu - spremembi zdravstvene zakonodaje. Foto: EPA
Republikanci
Republikanci so prepričani, da je reforma slaba, in v to prepričujejo javnost in demokrate, a niso preveč uspešni. Foto: EPA
Senat dal zeleno luč reformi

Demokratski senatorji so tako uspešno odbili napade republikancev na predlog reforme in s 60 glasovi za in 39 proti potrdili predlog reforme. Zdaj, ko so predlog zakona potrdili, ga bodo morali senatorji uskladiti še s tistim, ki ga je sprejel predstavniški dom. Demokrati bodo morali tako odpraviti nekaj velikih razlik glede financiranja reforme in vsebine, kot je ustanovitev javne zavarovalnice, ki jo predstavniški dom predvideva, senat pa ne. Usklajevanja naj bi se začela po novem letu.

Senat se je s predlogom reforme ubadal kar 24 dni, kar je skoraj rekord. Senatorji so izčrpani, vsi pa si želijo malce oddiha, preden se bo začel prepir s kolegi v predstavniškem domu. Glasovanje, ki je bilo sicer predvideno za zvečer, se je tako začelo ob 7. uri zjutraj po tamkajšnjem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času), saj si želijo senatorji čim prej zapustiti Washington in božične praznike preživeti s svojimi družinami.

Obama: Reforma vredna široke podpore
Nov zakon predstavlja največjo spremembo zdravstvene zakonodaje v ameriški zgodovini in naj bi zagotovil zavarovanje za približno 31 milijonov Američanov, ki ga zdaj nimajo. Predsednik Barack Obama, ki je pripravil predlog zakona, je dejal, da je bil proces spreminjanja osnutka naporen, a da bo končno besedilo zagotovo vredno široke podpore. "Številne družine v ZDA nimajo zavarovanja, in če kdo v družini zboli, lahko ostanejo brez vsega imetja," je povedal Obama v sredo zvečer in dodal, da bo zakon kmalu sprejet.

Vodja večine v senatu Harry Reid, senator iz Nevade, je povedal, da je bila razprava o zakonu dolgotrajna in naporna, a "stojimo le nekaj korakov od najpomembnejše ciljne črte, kar smo jih poznali v kongresu v zadnjem desetletju". Eden glavnih pobudnikov reforme, demokratski senator iz Iowe Tom Harkin, je po zadnji proceduralni oviri povedal, da si Reid zasluži svoje mesto v zgodovini senata, pri tem pa se je poslužil svetopisemske primerjave: "Harry je bil potrpežljiv kot Job, moder kot Salomon in vztrajen kot Samson."

Konec napadov republikancev?
Republikanci so prepričani, da je zakon predrag in avtoritaren ter da predstavlja grožnjo človekovim pravicam, a kljubovanje republikanske stranke, potem ko so demokrati konec prejšnjega tedna dosegli dogovor in strnili vrste, ni imelo več nobenega smisla. Čeprav vsi niso bili zadovoljni s končnim izdelkom, se pa strinjajo, da si propada reforme politično ne morejo privoščiti.

Reformo lahko zdaj uničijo le demokrati sami, saj republikanci nimajo več moči, čeprav bodo vse do konca javnosti pojasnjevali, da je reforma katastrofa za ameriško gospodarstvo. Obtožbe, da bodo zaradi reforme starejši hitreje umirali, ker jim bodo zavrnili zdravljenje, so že izgubile naboj. Kljub temu pa republikanci napovedujejo tudi ustavno izpodbijanje reforme, saj naj kongres ne bi smel siliti ljudi, da bi se zavarovali. Republikanci prav tako napovedujejo tožbe, ker je Nebraska dobila več denarja za reformo kot druge zvezne države.

Sage reforme zdravstvenega sistema torej še ni konec in ameriške kongresnike čaka še veliko dela, a z današnjo potrditvijo v senatu bo reforma stopila še velik in pomemben korak naprej.

Senat dal zeleno luč reformi