Krsto Kim Džong Ila obdaja cvetje, pripadnika častne straže pa bdita nad truplom dolgoletnega severnokorejskega voditelja. Foto: Reuters
Krsto Kim Džong Ila obdaja cvetje, pripadnika častne straže pa bdita nad truplom dolgoletnega severnokorejskega voditelja. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Pokojnemu očetu se je poklonil tudi njegov naslednik, tretji sin Kim Džong Un. Foto: Reuters
Kuala Lumpur
Severna Koreja žaluje za "ljubljenim voditeljem". Foto: Reuters
Severna Koreja žaluje

Medtem ko v Severni Koreji žalujejo zaradi smrti "ljubljenega vodje", se po svetu vrstijo pogovori o tem, kakšne posledice bi lahko imela njegova smrt. Južna Koreja, ki je najprej povišala stopnjo vojaške pripravljenosti, je severni sosedi izrekla sožalje ob smrti Kima, Kitajska, največja zaveznica Severne Koreje, pa je pozvala, naj se država združi pod vodstvom Kimovega naslednika, njegovega sina Kim Džong Una.

Ivan Rudolf, častni konzul Republike Koreje v Sloveniji, je za MMC dejal, da smrt Kim Džon Ila vsaj v bližnji prihodnosti ne bistveno vplivala na položaj na Korejskem polotoku. "Utegne seveda vplivati na notranje razmere v Severni Koreji. Vsekakor je položaj zelo nepredvidljiv, kajti o razmerju sil v vrhu severnokorejske politike vemo tako malo, da je težko z gotovostjo presojati, kakšen bo prenos oblasti na Kimovega sina. Formalno je ta postopek sicer že opravljen, ne vemo pa še, kakšne utegnejo biti poteze vojaškega vrha, ki ima brez dvoma zelo veliko, če ne že kar odločilno vlogo, kar zadeva vodenje države. Zelo malo vemo tudi o moči vplivanja bližnjih sorodnikov pokojnega Kima, ki morda lahko, poleg vojske posežejo v razpletanje dogajanja," meni in dodaja, da v Južni Koreji po Kimovi smrti vlada precejšnja zaskrbljenost. "Vsa prizadevanja južne sosede za izboljšanje odnosov s svojimi severnimi brati v preteklosti niso prinesla veliko sadov. Sledila so si obdobja nekakšnega previdnega zbliževanja pa spet napetosti, celo vojaških prask, ki so že grozile destabilizirati razmere na polotoku. Južnokorejska armada je povečala stanje pripravljenosti in prosila ZDA za še večji satelitski in drugi nadzor nad severom. Je pa vsekakor v južnokorejski javnosti nekaj napetosti, saj so njihovi sosedje znani po svoji nepredvidljivosti," pravi in dodaja, da v Severni Koreji vsaj v bližnji prihodnosti ne gre pričakovati reform in večje odprtosti svetu. "Sistem je tako zaprt, tog in v tem utečen, da spremembe niso mogoče, razen dolgoročno. Če pa pride do kakršnega koli boja za oblast, do nemirov in resnih težav, potem bi bilo to "odpiranje" lahko tudi zelo krvavo. Arabske pomladi v Severni Koreji najbrž še dolgo ne bomo videli," še meni Rudolf.

ZDA bodo varovale zaveznice
Predstavniki Washingtona so se po novici o smrti 69-letnega Kima hitro sestali s sosedami najbolj izolirane države na svetu. Predsednik ZDA Barack Obama je napovedal, da bo Washington branil zaveznice na območju. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je sešla s svojim japonskim kolegom Koičirom Gembo in ob tem dejala, da so ZDA pripravljene pomagati severnokorejskemu ljudstvu in ustvariti trajen mir na Korejskem polotoku.

Vrsta žalujočih mimo krste
V Severni Koreji poteka žalovanje za Kim Džong Ilom, ki naj bi ga pokopali 28. decembra. Severnokorejski državni mediji so pokazali posnetke vrste žalujočih, vključno z naslednikom Kim Džong Unom, ki hodijo mimo odprte krste, v kateri leži Kim Džong Il. Njegovo telo je prekrito z rdečo odejo, njegova glava pa počiva na belem vzglavniku. "Tovariš Kim Džong Un je skupaj s predstavniki stranke, vlade in vojske izkazal zadnjo čast tovarišu Kom Džong Ilu," poročajo mediji v Severni Koreji.

Po vsej državi so zastave na vseh vojaških objektih, tovarnah, podjetjih in javnih ustanovah obešene na pol droga. Ulice prestolnice Pjongjang so mirne, se pa zbira na tisoče ljudi, da bi se še zadnjič poklonili Kimu.

Kuba je za pokojnim severnokorejskim voditeljem razglasila tridnevno žalovanje.

Presenečenje čas, ne vzrok smrti
Kim Džong Il je zaradi srčne kapi umrl v soboto na vlaku med obiskom območja zunaj Pjongjanga. Kim je leta 2008 preživel kap, imel je visok krvni pritisk ter užival v konjaku in cigarah, zato vzrok smrti zahodnih obveščevalnih služb ni presenetil. Presenetil jih je le čas smrti, še posebej, ker naj bi se pred nekaj tedni zdravstveno stanje 69-letnika izboljšalo.

Najboljše obveščevalne podatke o skrivnostnem voditelju najbolj izolirane države na svetu naj bi imela nemška vlada, poroča Reuters, ker so bili Kim in člani njegove družine pred padcem komunizma v Vzhodni Nemčiji redni pacienti zdravniškega centra univerze Charite v nekdanjem vzhodnem Berlinu.

Koreji na pot združitve?
Kimova smrt je sprožila tudi ugibanja o morebitni združitvi Severne in Južne Koreje, ki sta sicer tehnično še vedno v vojni, saj po korejski vojni (1950-1953) še vedno nista podpisali mirovnega sporazuma. Analitiki se strinjajo, da bi združitev Korej lahko dvignila na milijone Severnih Korejcev iz revščine, hkrati pa vsaj za desetletje upočasnila gospodarsko rast Južne Koreje.

Severna Koreja žaluje