Argentinska prva dama bo po vsej verjetnosti kmalu v roke vzela vajeti države. Foto: EPA
Argentinska prva dama bo po vsej verjetnosti kmalu v roke vzela vajeti države. Foto: EPA
Nestor Kirchner
Nestor Kirchner je Argentino popeljal na pot gospodarske rasti in blaginje, kar naj bi nadaljevala tudi njegova žena. Foto: EPA
Evita Peron
Eva Peron je bila ena najbolj priljubljenih žensk v Argentini in vzor prihodnje argentinske predsednice.
Nestor in Cristina Kirchner
Predsednik in njegova žena imata očitno dobro izdelan načrt, kako bi Argentino skupaj vodila še več kot desetletje. Foto: EPA

Kot vse kaže, se Argentinci 28. oktobra ne bodo odpovedali gospodarskemu napredku, ki ga je zastavil predsednik Nestor Kirchner, in bodo v volilni bitki podprli njegovo ženo in najtesnejšo sodelavko in svetovalko, 54-letno odvetnico in senatorko Cristino Fernandez de Kirchner, ki bo po vsej verjetnosti nadaljevala moževo delo.

Argentino iz krize rešil Kirchner
Argentina je bila zelo dolgo ena najbogatejših držav Latinske Amerike, v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja pa jo je prizadela huda kriza s hiperinflacijo in devalvacijo nacionalne valute. Po obdobju kratke gospodarske rasti so se hiperinflacija, recesija in pomanjkanje hrane ponovili, med letoma 2001 in 2002, ko so državo pretresali množični nasilni protesti in ko so Argentinci v dveh tednih zamenjali štiri predsednike, pa je bil Nestor Kirchner tisti, ki je uspel ustaviti propadanje in državo obrnil v smer napredka.

Kirchner, ki je vodenje države dokončno prevzel leta 2003, je uspel Argentino popeljati v boljše čase z zavidljivo gospodarsko rastjo več kot osem odstotkov na leto in stopnjo brezposelnosti, najnižjo v zadnjih 15 letih, uspelo pa mu je tudi ponovno pridobiti zaupanje državljanov. "V Argentini prevladuje prepričanje, da še ni čas za zamenjavo vodstva," je povedal eden od eminentnejših argentinskih političnih analitikov Felipe Noguera. Ena glavnih sil torej, ki pomagajo Cristinini predsedniški kampanji, je strah Argentincev pred potencialno novo krizo.

Cristina gladko proti vrhu
Kljub številnim sencam škandalov, povezanih predvsem s korupcijo, ki padajo na Nestorja in njegovo stranko, javnomnenjske raziskave Fernandezovi napovedujejo gladko zmago, saj si Argentinci želijo stabilnosti. Predsednik Kirchner bi sicer imel največ možnosti za zmago na volitvah, a je že napovedal, da ne namerava več kandidirati, saj je po njegovih besedah njegova žena sposobnejša za vodenje države, zbolel pa je tudi za rakom, kar bi mu v prihodnosti lahko onemogočalo normalno opravljanje predsedniških funkcij.

Cristino tako podpira približno 50 odstotkov državljanov in ima skoraj 40 odstotkov prednosti pred svojimi tekmeci, kar bo, če ne bo prišlo do kakšnega nepričakovanega presenečenja, dovolj za zmago v prvem krogu.

V Argentini so se nekaj časa pojavljala ugibanja, da naj bi imela zakonca Kirchner načrt z izmenjavanjem na oblasti Argentino voditi še več kot 12 let. V tem duhu je tudi volilna kampanja prve dame skrbno načrtovana, saj že nekaj mesecev potuje po svetu, predvsem po državah obeh Amerik, in nagovarja množice v prizadevanju, da bi jo svet dobro spoznal.

Cristina in Nestor kot Evita in Juan?
Argentinci si ne morejo pomagati, da ne bi v zakoncih Kirchner videli podobnosti z nekdanjim argentinskim predsednikom Juanom Domingom Peronom in njegovo ženo Evo. Juan Peron je bil eden najbolj priljubljenih argentinskih generalov in politikov, kot predsednik Argentine je služil kar trikrat, z ženo Evo pa sta bila pravi argentinski ikoni, ki ju prebivalci te južnoameriške države še vedno niso pozabili. Njuna dediščina so bili predvsem poskusi za zmanjšanje revščine in ureditev delovnih razmer, gibanje peronizem, ki se giblje med kapitalizmom in socializmom, pa ima v Argentini še danes veliko privržencev.

Tudi podobnosti med Cristino Fernandez in Evo Peron se ponujajo same od sebe. Mit Evite še danes, 55 let po njeni smrti, živi v argentinski kulturi, spomin nanjo je hkrati očarljiv in neprijeten. Bila je poznana po svojih udarnih govorih na radiu ali z balkona predsedniške palače, nikoli pa argentinske ženske ne bodo pozabile, da je bila prav Evita tista, ki jim je priskrbela volilno pravico. Cristina se podobnosti zaveda in z veseljem sprejema primerjave z najbolj poznano argentinsko žensko. Še več, to skuša obrniti v svojo korist. "Brez težav se poistovetim z Evo Peron, predvsem z njeno besno pestjo pred mikrofonom," je Cristina povedala v intervjuju za španski dnevnik El Pais.

Brina Tomovič