Sanaderja bodo kmalu obiskali hrvaški odvetniki, ki se bodo skušali dogovoriti o njegovi izpustitvi na prostost proti varščini. Foto: EPA
Sanaderja bodo kmalu obiskali hrvaški odvetniki, ki se bodo skušali dogovoriti o njegovi izpustitvi na prostost proti varščini. Foto: EPA

Sanader je tako uradno postal osumljenec v Avstriji. Državno tožilstvo na Dunaju je sporočilo, da bo v najkrajšem mogočem času skušalo preveriti ovadbo tožilstva v Innsbrucku. Postopek morebitne Sanaderjeve izročitve še naprej vodi tožilstvo v Salzburgu, preiskavo afere Hypo pa tožilstvo v Celovcu. Če bodo sumi v Avstriji podlaga za obtožnico proti Sanaderju, bi to prestavilo njegovo izročitev Hrvaški.

Sanader, trenutno v priporu v Salzburgu, naj bi prišel pred preiskovalnega sodnika 27. decembra, ko naj bi povedal, ali se strinja z izročitvijo Hrvaški ali ne. Hrvaški mediji pišejo, da naj bi Sanaderjevi odvetniki ponudili varščino v zameno za njegovo osvoboditev v času postopka izročitve, kar naj bi sodišče sprejelo.

Predstavnica tožilstva v Salzburgu Barbara Feichtinger je spomnila, da nekdanji hrvaški premier najmanj do 27. decembra ne bo prišel na svobodo, ker je sodnik zaradi nevarnosti bega odredil pripor.

Na Hrvaškem je Sanader osumljen vpletenosti v afero Fimi-Media, prek katere naj bi on in nekateri člani njegove nekdanje stranke HDZ sprejemali denar - šlo naj bi za okoli 16 milijonov evrov -, ki so ga na nezakonit način pridobili iz več hrvaških javnih podjetij in nekaterih ministrstev. Sanaderja sumijo tudi nezakonitih poslov pri prodaji električne energije hrvaškega elektrogospodarstva podjetju Dioki, s čimer naj bi državni proračun oškodovali za približno dva milijona evrov.