Je bil Sanader vezni člen med banko Hypo in Walterjem Wolfom? Foto: EPA
Je bil Sanader vezni člen med banko Hypo in Walterjem Wolfom? Foto: EPA

Avstrijski časnik Krone Zeitung, ki je zgodbo razkril javnosti, se sklicuje na podatke hrvaške obveščevalne službe SOA. Wolf naj bi s pomočjo posojil pri Hypo banki kupil hrvaškega proizvajalca alkoholnih pijač Maraska in zemljišče tovarne v Zadru. Ko leta 2003 posojil ni mogel več odplačevati, je tedanji vodja Hypa za Hrvaško Günter Striedinger predlagal zaseg Maraske.

Wolf se je skušal temu izogniti za vsako ceno in je Hypo tudi tožil, nato pa mu je na pomoč priskočil takrat novoizvoljeni premier Sanader in pri nadzornem svetu Hypa zahteval razrešitev Striedingerja, saj naj bi njegova delovanja škodovala interesom banke.

Wolf: Sanaderja ne poznam
Wolf je za časnik Finance te navedbe že zanikal in jih označil za neumnost. Kot pravi, Sanaderja sploh ne pozna, z njim pa naj tudi ne bi imel nobenih stikov. Prav tako je pojasnil, da je Hypo njegove delnice v Maraski na koncu prevzel in jih pred petimi oz. šestimi leti tudi prodal na varaždinski borzi.

Sanader zaradi afere Hypo zelo zaželen
Avstrijsko državno tožilstvo je danes posredno potrdilo, da želijo Sanaderja zaslišati kot pričo v aferi banke Hypo Alpe Adria, poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na tiskovnega predstavnika tožilstva v Celovcu Helmuta Jamniga. "Izkoristili bomo vse možnosti, ki se nam ponujajo in ki nas lahko pripeljejo do novih spoznanj v preiskavi o aferi Hypo," je dejal Jamnig na vprašanje avstrijskih novinarjev, ali bo avstrijsko tožilstvo zahtevalo Sanderjevo izjavo.

Sanaderja želijo zaslišati tudi predstavniki koroške parlamentarne preiskovalne komisije o aferi Hypo. Kot je na svoji spletni strani zapisal Jutarnji list, je podpredsednik komisije Johann Gallo dejal, da je mogoči datum zaslišanja 22. december in da ga bodo poskusili organizirati prek videopovezave s sodiščem v Salzburgu. Ob tem so zapisali še, da so tudi v Nemčiji zainteresirani za pogovor s Sanaderjem glede preiskave okoliščin, v katerih je bavarska banka BLB leta 2007 kupila skupino Hypo.