Sanaderja so v petek zvečer pripeljali v zapor v Salzburgu, kjer je še vedno. Danes ga bo znova zaslišal preiskovalni sodnik, po besedah njegovega odvetnika pa naj bi privolil v izročitev Hrvaški. Foto: Reuters
Sanaderja so v petek zvečer pripeljali v zapor v Salzburgu, kjer je še vedno. Danes ga bo znova zaslišal preiskovalni sodnik, po besedah njegovega odvetnika pa naj bi privolil v izročitev Hrvaški. Foto: Reuters
Ivo Sanader
Nekdanji hrvaški premier je svoj dom v Zagrebu zapustil v petek dopoldne. Foto: MMC RTV SLO

O izročitvi pa še ni bilo govora, je povedal.
Kot je pojasnil Suppan, bo o morebitnem poenostavljenem postopku izročitve Sanaderja Hrvaški mogoče govoriti šele pri drugi obravnavi pripora čez 14 dni. Sicer pa ga dobro obravnavajo in "nima nobenih pritožb", je še povedal odvetnik.

Sanader je prvič pred preiskovalnega sodnika stopil v soboto in slednji mu je podaljšal pripor za 14 dni. Zaslišanje pa se je nadaljevalo danes. Toda tudi danes ni bilo nobene razprave o kakih podrobnostih, je opisal Suppan.

Sanader zanika očitke
Hkrati je odvetnik tudi poudaril, da ima Sanader "resničen interes sodelovanja s hrvaškimi oblastmi", torej da ne namerava nasprotovati izročitvi. Kljub temu pa Suppan dvomi, da bi lahko prišlo do izročitve pred drugo obravnavo o odpravi pripora čez 14 dni.

Prav tako je odvetnik poudaril, da Sanader zanika vse očitke, da je bil na begu. Kot pravi, se je s tožilstvom dogovoril za srečanje na meji s Hrvaško, toda do tja ni prišel, ker so ga prej prijeli v okolici Salzburga.

Sicer pa na tožilstvu v Salzburgu še vedno čakajo na hrvaško zahtevo po izročitvi Sanaderja. Dokumentacija naj bi v Salzburg prišla najpozneje v torek, je pojasnila tiskovna predstavnica tamkajšnjega tožilstva Barbara Feichtinger. In tedaj bo tožilstvo pripravilo tudi novinarsko konferenco o primeru, je nakazala. Feichtingerjeva je medtem obtožila tudi zaradi velikih pritiskov hrvaških novinarjev o novicah glede Sanaderja. Pred zgradbo sodišča v Salzburgu namreč vztraja kakih 20 hrvaških novinarjev, ki z vprašanji dobesedno oblegajo vsakogar, ki pride iz stavbe.
Hrvati ugibajo
Hrvaški mediji danes ugibajo, kakšne možnosti ima Sanader. Kot je v svoji spletni izdaji zapisal Večernji list, naj bi bili za razvoj dogodkov v primeru nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki so ga v petek prijeli na turski avtocesti na cestninski postaji St. Michael pri predoru Tauren in ga prepeljali v Salzburg, kjer mu je preiskovalni sodnik odredil 14-dnevni pripor, mogoči trije scenariji.

Bo Sanader privolil v izročitev ali ne?
Kot prvo možnost omenjajo privoljenje v izročitev, kar je po trenutnih navedbah njegovega avstrijskega odvetnika Walterja Suppana tudi najverjetnejši scenarij. Če se bo Sanader res strinjal z izročitvijo, bi lahko že v roku med sedmimi in 30 dni prispel v zagrebški zapor Remetinec. Sanaderju naj bi njegov hrvaški odvetnik Veljko Miljević svetoval, da naj izbere to možnost.

Če Sanader ne bo privolil v izročitev, kar je druga možnost, bi se lahko začela pravna bitka, ki bi lahko trajala tudi več kot dve leti. Hrvaško pravosodno ministrstvo bi moralo namreč poslati vso dokumentacijo sodniku v Avstrijo, ki bi odločal o zahtevi za izročitev, v tem času pa bi lahko Avstrija Sanaderja izpustila na prostost, če bi plačal večmilijonsko varščino. Ob tem bi moral prav tako dokazati, da ga hrvaško tožilstvo obtožuje zaradi političnih pritiskov, in ne zato, ker bi res izčrpaval državna podjetja.

Bo Sanader zaprosil za politično zatočišče?
Tretja možnost, ki se omenja, pa je, da bi Sanader v Avstriji zaprosil za politično zatočišče ali za status zaščitene priče, kar bi se lahko zgodilo, če bi pričal v aferi Hypo banke in avstrijskim oblastem pomagal pri razkrinkanju vseh najpomembnejših akterjev afere. Po neuradnih informacijah so Sanaderja preiskovalci zadeve Hypo že nestrpno pričakovali, predvsem zaradi milijonov, ki so izginili neznano kam. Sanader naj bi bil namreč neposredno povezan z direktorjem Hypo Alpe-Adria Bank Celovec, Guntherjem Stridingerjem.

Hrvaški odvetnik Zvonimir Hodak je za Večernji list vseeno izjavil, da je po njegovem mnenju najverjetneje, da bo Sanader izbral drugo možnost, saj velika večina ljudi, ki je v priporu, skuša vsaj za nekaj časa še ostati na prostosti, pa četudi mora ob tem plačati ogromno denarja.

Za Sanaderja naj bi zahtevali 15 let zaporne kazni
Hrvaški vrhovni državni tožilec Mladen Bajić je že napovedal, da bo za Sanaderja zaradi kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil, zahteval najvišjo možno kazen, to je 15 let zapora. Kot pojasnjuje Jutarnji list, hrvaška zakonodaja za kazniva dejanja zlorabe položaja in pooblastil ter združevanja zaradi storitve kaznivega dejanja ne predvideva višje kazni. Tudi če bi proti Sanaderju stekli novi postopki, bi mu sodišče na koncu dosodilo enotno kazen, ki bi trajala največ 15 let.

Sanader v salzburškem zaporu
Sanaderja so, kot smo že pisali, avstrijski policisti prijeli v petek popoldne na turski avtocesti in ga odpeljali v zapor v Salzburgu. V soboto je Sanader stopil pred dežurnega preiskovalnega sodnika na deželnem sodišču v Salzburgu. Avstrijski mediji so v soboto poročali, da naj bi sodnik potrdil Sanaderjevo identiteto in ga na kratko zaslišal o obtožbi, nato pa mu je dosodil 14-dnevni pripor.

Sanader, ki si celico v zaporu deli z zapornikom, osumljenim povzročitve premoženjske škode, naj bi bil v dobrem zdravstvenem stanju, ob prihodu v zapor pa naj bi zaprosil za zdravila, ki jih tudi sicer redno jemlje.