Iva Sanaderja so v petek pripeljali v salzburški zapor. Foto: Reuters
Iva Sanaderja so v petek pripeljali v salzburški zapor. Foto: Reuters
Ivo Sanader
Sanaderja je avstrijska policija aretirala v petek ob 15.46 pred cestninsko postajo pri kraju St. Michael na turski avtocesti, ko se je vozil proti Beljaku. Foto: Reuters
Ivo Sanader
Sanader je v Salzburg prišel v spremstvu policije. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader naj bi pred preiskovalnega sodnika prišel brez odvetnika. Foto: EPA
Odzivi na Sanaderjevo priprtje
Sanaderja pripeljali pred Sodnika

Avstrijski odvetnik Walter Suppan, ki po uradni dolžnosti zastopa nekdanjega hrvaškega premierja, je sporočil, da Ivo Sanader ne nasprotuje izročitvi Hrvaški, saj naj bi bil že v petek na poti proti Zagrebu. Suppan je povedal, da naj bi Sanader svojo odločitev v nedeljo potrdil tudi avstrijskemu sodniku. Tudi hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je v Zagrebu ocenil, da bo postopek izročitve hiter, če mu Sanader ne bo nasprotoval.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so sicer danes potrdili, da Sanader za zdaj ni zahteval konzularne pomoči. "Lahko oglasi in kadar koli zahteva pomoč, saj so mu zagotovljene vse pravice na podlagi Dunajske konvencije," je pojasnil tiskovni predstavnik hrvaške diplomacije Mario Dragun.

"Ne bom se branil z molkom"
Sanader je, preden so ga v petek aretirali, v telefonskem pogovoru z urednikom Slobodne Dalmacije dejal, da se bo branil. "Ne pada mi na pamet, da bi se branil z molkom pred pregonom s strani Jadranke Kosor in Vladimirja Šeksa. Branil se bom z resnico," je povedal v zadnjem intervjuju pred aretacijo in dodal, da ga "nihče, niti Remetinec, ne bo zlomil". Po izročitvi bodo Sanaderja namreč zaprli prav v zagrebški pripor v Remetincu.

Sanader bo v priporu najmanj 14 dni
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki so ga v petek aretirali na turski avtocesti, je danes stopil pred dežurnega preiskovalnega sodnika na deželnem sodišču v Salzburgu. Avstrijski mediji poročajo, da naj bi sodnik potrdil Sanaderjevo identiteto in ga na kratko zaslišal o obtožbi. Hrvaška tiskovna agencija poroča, da naj bi bil na zaslišanju prisoten tudi Sanaderjev odvetnik, hrvaški mediji pa poročajo, da v Salzburg ni ne njegovega odvetnika ne članov njegove družine.

Odločitve o nadaljnjih postopkih še niso znane, a za zdaj Sanader ostaja v salzburškem priporu, kjer je tudi preživel noč. Tiskovna predstavnica tožilstva v Salzburgu Barbara Feichtinger je potrdila, da je tožilstvo sodišču predalo zahtevo, da Sanaderja do izročitve pridržijo v zaporu. Za zdaj naj bi tam ostal 14 dni, a lahko tožilstvo po tem obdobju poda nove razloge za podaljšanje pripora.

Sanader v dobrem zdravstvenem stanju
Po prihodu v pripor je po poročanju Indexa.hr prosil za zdravila, ki jih jemlje tudi običajno. Vodja salzburškega zapora Dietmar Knebel je ob tem povedal, da je Sanader v dobrem zdravstvenem in psihičnem stanju, saj ga je pregledala medicinska sestra, v ponedeljek pa naj bi ga pregledal še zdravnik. "Vsakogar, ki ga pripeljejo k nam, zdravniki najprej pregledamo," je pojasnil Knebel.

Knebel je za avstrijske medije pojasnil še, da si Sanader v zaporu deli celico s še enim zapornikom, ki ga sumijo povzročitve premoženjske škode.

Spindelegger: Zadeva v rokah pravosodja
"Zadeva je zdaj v rokah avstrijskega pravosodja," je dogajanje komentiral avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger. "V skladu z mednarodnim pravom je avstrijska policija izvršila, kar je od nje zahtevala mednarodna tiralica hrvaškega pravosodja," je dodal in dejal, da bo Sanader izročen Hrvaški.

Zadeva je morda "neprijetna za hrvaško vodstvo", a "dobro je, da ima zdaj besedo sodišče", je še dodal. Po besedah Spindeleggerja je Sanader "naredil zelo veliko za Hrvaško, da bi državo evropeiziral, a je obenem jasno, da ga je treba poklicati na odgovornost, če se je okoristil ali kaj zagrešil," je še povedal.

Policija ga je izsledila prek signala telefona
Avstrijska policija je nekdanjega hrvaškega premierja izsledila na podlagi signala njegovega prenosnega telefona, poročajo hrvaški mediji. Po neuradnih informacijah so Sanaderja nestrpno pričakovali tudi že preiskovalci zadeve Hypo, predvsem zaradi milijonov, ki so izginili neznano kam. Sanader naj bi bil namreč neposredno povezan z direktorjem Hypo Alpe-Adria Bank Celovec, Guntherjem Stridingerjem.

Če bo Sanader zaprosil za politično zatočišče, se postopek izročitve Hrvaški lahko zavleče
Medtem se je izkazalo, da Sanader nima avstrijskega državljanstva, kar bo nekoliko olajšalo njegovo izročitev Hrvaški. Če nekdanji premier ne bo nasprotoval izročitvi - njegov splitski odvetnik Željko Gulišija pravi, da ne bo - bi ga Avstrija domovini izročila v nekaj dneh ali tednih. Če bo nekdanji hrvaški premier privolil v poenostavljeni postopek izročitve, bi lahko ta stekla razmeroma hitro. Če ne, bo stekel običajen postopek, ki bo trajal dlje.

Če pa bo Sanader zaprosil za politično zatočišče - v preteklih tednih je namreč večkrat izjavil, da je žrtev političnega pregona - postopek po besedah hrvaškega odvetnika Zvonimirja Hodaka lahko traja tudi do dve leti. Hrvaški mediji predvidevajo, da bi se izročitev lahko zavlekla tudi zato, ker Hrvaška še ni članica Evropske unije in v tem primeru ne velja evropski nalog za prijetje, po katerem bi celotni postopek izročitve lahko sklenili v dveh tednih.

Številni na Hrvaškem pa medtem ugibajo, da je Sanader v tujino odpotoval zato, da bi tam skril dokumente, ki bi jih pozneje lahko uporabil za izsiljevanje.

Odzvala sta se Kosorjeva in Josipović
Pred novinarje je danes stopila hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je povedala: "Ponovila bi, da smo po ustavi pred zakonom vsi enaki. Zavzemamo se za vladavino prava in neodvisno delo teh ustanov. Opozarjam pa tudi na to, da je vsakdo nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže na sodišču."

Prijetje Sanaderja je pozdravil hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je ob tem povedal, da Hrvaška nikakor ne bo prekinila začetega boja proti korupciji. "Tisti, ki bodo skušali ustaviti ta boj, bodo zagotovo pometeni s političnega prizorišča," je za Jutarnji list povedal Josipović in dodal: "Jasno je, da se sistem, kjer je bila elita nedotakljiva, podira pred našimi očmi".

Kosorjeva v ponedeljek na Dunaj
V ponedeljek bo na Dunaj odpotovala hrvaška premierka Jadranka Kosor. Njen obisk pri kanclerju Wernerju Faymannu je bil napovedan že dolgo pred aretacijo njenega predhodnika na položaju, a se sogovornika zagotovo ne bosta mogla izogniti pogovoru o Sanaderju in njegovi aretaciji.

Columbia odpovedala sodelovanje s Sanaderjem
Sanaderju, ki je pred tremi meseci postal gostujoči predavatelj na univerzi Columbia in na inštitutu Harriman v New Yorku, je univerza že odpovedala sodelovanje. "Sanader ni več povezan z inštitutom. Drugih komentarjev ne dajemo," so zapisali v sporočilu za javnost univerze Columbia.

Odzivi na Sanaderjevo priprtje
Sanaderja pripeljali pred Sodnika