Korupcija je eden največjih očitkov Bruslja Zagrebu. Z
Korupcija je eden največjih očitkov Bruslja Zagrebu. Z "glavo" Sanaderja, domnevno enega glavnih akterjev v številnih korupcijskih aferah, naj bi bila vstopnica Hrvaške v Unijo. Foto: Reuters
Werner Faymann in Jadranka Kosor
Faymann in Kosorjeva sta o Sanaderju govorila na splošno. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader naj ne bi nasprotoval izročitvi Hrvaški, saj mu tudi v Avstriji gori pod nogami. Foto: Reuters
Hrvaška zahteva izročitev Sanaderja
Kosorjeva na Dunaju obrobno o Sanaderju

Hrvaška premierka se je na Dunaju s svojim gostiteljem pogovarjala predvsem o dvostranskih vprašanjih in približevanju Hrvaške EU-ju, a se med več kot enournim pogovorom Kosorjeva in Werner Faymann po njunih besedah nista mogla niti se nista nameravala izogniti temi, ki ji trenutno hrvaški in avstrijski mediji posvečajo največ pozornosti.

Hrvaško pravosodno ministrstvo je avstrijskemu poslalo zahtevo za izročitev nekdanjega predsednika hrvaške vlade in HDZ-ja Iva Sanaderja. Zahteva temelji na meddržavni pogodbi iz leta 1982, ki sta jo sklenila takratni SFRJ in Avstrija, pravi hrvaško pravosodno ministrstvo in dodaja, da so poslali tudi vso potrebno dokumentacijo, ki spremlja zahtevo za izročitev.

Avstrijski preiskovalni sodnik je v soboto odločil, da bo Sanader po petkovi aretaciji v bližini Salzburga v priporu ostal še 14 dni. Sanaderjev dunajski odvetnik Werner Suppan je dejal, da se s sodnikom niso pogovarjali o poenostavljenem procesu izročitve, ker avstrijski zakoni to omogočajo šele na drugem zaslišanju, ki bo čez 14 dni.


Pogovor o Sanaderju je bil le "obrobna tema", je pojasnila Kosorjeva in dodala, da se tako ona kot kancler zavzemata za "popolno neodvisnost neodvisnih teles, kot je pravosodje". Njen obisk na Dunaju je bil načrtovan še pred prijetjem Sanaderja.


V ospredju pogovorov so bila vprašanja, povezana z vstopom Hrvaške v EU. Kosorjeva je opozorila, da je Avstrija najpomembnejša vlagateljica na Hrvaškem, in se zahvalila za dozdajšnjo podporo Dunaja pri njenem približevanju EU-ju, Faymann pa je Hrvaški zagotovil nadaljnjo podporo na poti v EU.

Ivo Sanader se je ves svoj mandat boril za vstop Hrvaške v EU, zdaj pa lahko postane cena uresničitve tega cilja, pisanje nemških povzemajo hrvaški mediji. "Hrvaška kot zelo močna kandidatka za vstop v EU je pred velikim notranjim prevratom, ki jim je Evropa redko priča," piše Passauer Neue Presse in dodaja, da na Hrvaškem skoraj ni državnega podjetja ali vladnega ministra, ki ni bil vpleten v korupcijsko mrežo "močnega premierja". Časopis omenja, da je EU z velikim navdušenjem spremljal, kako je Sanader "očistil" HDZ ultradesničarskih sil, zdaj pa da postaja jasno, da je to "čiščenje" plačal z denarjem iz svojih afer, med katerimi je afera banke Hypo Alpe Adria. Hrvaška bo morala – če želi v EU – za vstop obračunati s "človekom, ki jo je pripeljal na to pot".

Bajić: Sanader bi lahko pobegnil z osebno izkaznico
Hrvaški državni tožilec Mladen Bajić je medtem izjavil, da ni bilo upravičenega razloga, da bi tožilstvo predlagalo prijetje Sanaderja zaradi nevarnosti bega. Niti odvzem potnega lista ne bi pomenil nič, ker bi Sanader Hrvaško lahko zapustil z osebno izkaznico, ki je ni mogoče odvzeti, je pojasnil. Hrvaški državljani lahko z osebno izkaznico potujejo v Slovenijo, Italijo, na Madžarsko in v BiH.

Bajić je po seji nacionalnega sveta za spremljanje izvajanja strategije boja proti korupciji potrdil, da so zamrznili premoženje Sanaderja in njegove ožje ter širše družine. Dodal je, da so začeli postopek Sanaderjeve izročitve in da je mogoče, da bi avstrijske oblasti nekdanjega hrvaškega premiera povabile na pogovor o sumljivem poslovanju banke Hypo Alpe Adria na Hrvaškem. Pri tem bi šlo za ločeno zadevo, ki ni povezana s hrvaško preiskavo proti Sanaderju.

Sanaderja za zdaj sumijo vpletenosti v afero Fimi-Media in v poslovanje hrvaškega elektrogospodarstva s podjetjem Dioki. Državni tožilec je dodal, da je mogoče - če bo preiskava pokazala utemeljeni sum - odpirati tudi nove predmete, v katere naj bi bil vpleten Sanader. Bajić je zanikal ugibanja, da državno tožilstvo zahteva 15 let zapora za nekdanjega predsednika vlade in HDZ-ja. Pojasnil je, da med preiskavo ne morejo predlagati kazni, in da je vprašanje, kaj bodo preiskovalci še ugotovili.

Kulterer zanika povezave s Sanaderjem
Nekdanji predsednik uprave banke Hypo Alpe Adrie Wolfgang Kulterer je zanikal poročanje medijev, da ima zasebne povezave s Sanaderjem. Njegov odvetnik Ferdinand Lanker je v sporočilu za javnost zanikal tudi druge navedbe medijev, med drugim, da naj bi Sanaderju plačali provizije. Da bi povsem zavrnili vse obtožbe, Kulterer pozdravlja morebitno zaslišanje Sanaderja v primeru banke Hypo Alpe Adria.

Hrvaška zahteva izročitev Sanaderja
Kosorjeva na Dunaju obrobno o Sanaderju