Sanader je bil tik pred tem, da napove predsedniško kandidaturo, a naj bi ga od tega odvrnila soproga Mirjana (levo). Foto: EPA
Sanader je bil tik pred tem, da napove predsedniško kandidaturo, a naj bi ga od tega odvrnila soproga Mirjana (levo). Foto: EPA
Sanader je včeraj stopil pred preiskovalnega sodnika v Salzburgu. Foto: EPA

Hrvaško pravosodno ministrstvo je avstrijskemu poslalo zahtevo za izročitev Sanaderja in potrebno dokumentacijo.

Dietmar Knebel, vodja preiskovalnega zapora, v katerem je zaprt Sanader, je povedal, da nekdanji premier v zaporu ni deležen posebne obravnave. Sanaderjev dan se ne razlikuje od dneva drugih pripornikov, lahko sprejema obiske svojcev ali svojega odvetnika in se z njimi pogovarja po telefonu. Sanaderjevo obnašanje ni problematično in tudi ne postavlja posebnih zahtev, je povedal Knebel. Sanader ima v svoji celici na voljo televizijo in radio. V majhni sobi za dva sta dve postelji, vodstvo zapora pa je poskrbelo, da je sojetnik primeren za nekdanjega premierja, je še povedal Knebel.

Josipović je v nedeljskem pogovoru za Novo TV povedal, da mu je bilo nerodno, ko so ga mnogi veleposlaniki na Hrvaškem in drugi predstavniki iz tujine spraševali o Sanaderju in njegovi aretaciji. Sicer pa meni, da bodo posledice afere lahko pozitivne, potem ko bo postopek sklenjen. "Minili so časi, ko je politika lahko vse določala, sedaj morajo institucije svoje delo opravljati nepristransko", je izjavil hrvaški predsednik.

Zunanji minister Jandroković pa je za Novi list ocenil, da bo postopek v primeru Sanaderja prispeval k uspešni sklenitvi hrvaških pogajanj z EU v poglavju o pravosodju.

Nekdanji premier hotel postati predsednik
Medtem pa na Hrvaškem veliko prahu dviga novica, da Sanader pred letom in pol do zadnjega trenutka ni vedel, ali bi se začasno umaknil iz politike ali bi kandidiral za predsednika države. Čeprav je lani trdil, da je odločitev o sestopu z mesta premierja in predsednika HDZ-ja ter o odhodu iz aktivne politike sprejel po daljšem premišljevanju, pa se je zdaj izkazalo, da sploh ni tako.

Jutarnji list namreč poroča, da je Sanader junija lani, torej neposredno pred napovedjo odločitve o umiku, od nekega svojega tesnega sodelavca iz časov, ko sta še delala na ministrstvu za zunanje zadeve, prosil, da mu napiše govor, v katerem bi javnosti napovedal predsedniško kandidaturo.

Da bi bila stvar še bolj neverjetna, je nesojeni avtor govora šele pred televizijskim zaslonom izvedel, da se je zaman trudil, in je lahko le presenečen - kot večina Hrvatov - gledal, kako Sanader naznanja, da odhaja iz politike. Sanader ga namreč sploh ni obvestil o svoji odločitvi, da ne bo kandidiral za predsednika Hrvaške in da mu inavguracijski govor torej ni bil potreben.

Tonil vse globlje in globlje
Ta podatek dodatno zapleta misterij Sanaderjevega odhoda, morda pa ga pravzaprav tudi demistificira. Kaže namreč, da je nekdanji premier dolgo okleval, da niti sam ni vedel, kaj mu bolj ustreza, edino, o čemer je bil prepričan, pa je bilo, da se želi umakniti z mesta premierja. Toda končno odločitev o umiku iz politike je očitno sprejel šele v zadnjem hipu.

Neki njegov dolgoletni prijatelj in politični sodelavec misli, da je takrat pravzaprav Ivo Sanader začel delati vse več napak, ki so ga nazadnje pripeljale do končnega propada.

"Tragično je in popolnoma nejasno, kako se Ivo Sanader ves ta čas obnaša. Medtem ko se še da razumeti, da se je želel umakniti z zahtevne in naporne premierske funkcije, pa je poponoma nejasno, zakaj ni kandidiral za predsednika države. Imel je karizmo, užival avtoriteto in lahko bi brez težav zmagal. Ali pa se je morda ustrašil predvolilne kampanje, v kateri bi ga raztrgali zaradi vile, ročnih ur, hčerinega študija v tujini ... Zdi se mi, da je imela pri tej odločitvi pomembno vlogo tudi njegova soproga Mirjana," je za Jutarnji povedal neimenovan vir.

Uskok zamrznil premoženje Sanaderjevih
Medtem je Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) potrdil, da je premoženje Sanaderja in njegove ožje družine zamrznjeno. Do morebitne obtožnice proti Sanaderju je medtem še dolga pot, saj je treba predtem med drugim opraviti pogovore z okoli sto ljudmi in izdelati finančne ekspertize.

Direktor Uskoka Dinko Cvitan je v nedeljo zvečer v pogovoru za hrvaško Novo TV povedal, da ni mogoče ugibati, kakšna bo morebitna kazen za Sanaderja. Spomnil pa je, da zakon določa do največ pet let zapora za kaznivo dejanja združevanja z namenom storitve kaznivega dejanja in največ deset let zapora za zlorabo položaja.

Sanaderjevi živijo v vili v Zagrebu, imajo pa tudi stanovanje v Splitu in vinograd v okolici Zagreba. Poleg tega je nekdanji predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ prijavil tudi za več sto tisoč evrov različnih premičnin, deležev v podjetjih ter družinskega nasledstva, so poročali hrvaški mediji. Mediji še poročajo, da so preiskovalci na računih Sanaderjevih dveh hčerk našli več kot milijon kun oziroma več kot 130.000 evrov.