11 potrjenih žrtev so našli v petih vozilih, ki so jih izvlekli iz vode. Foto: AP
11 potrjenih žrtev so našli v petih vozilih, ki so jih izvlekli iz vode. Foto: AP

V petek pred deveto uro zvečer se je "zaradi nenadnega naliva in nenadnih poplav" zrušil avtocestni most čez reko v mestu Šangluo v pokrajini Šaanši, je sporočila agencija Šinhua, ki se sklicuje na tamkajšnji urad za odnose z javnostmi.

Državna radiotelevizija CCTV je sporočila, da pogrešajo skoraj 20 vozil in več kot 30 ljudi, je poročal Guardian. 11 potrjenih žrtev so našli v petih vozilih, ki so jih izvlekli iz vode.

Kitajska državna služba za gasilstvo in reševanje je v soboto sporočila, da je na kraj nesreče poslala reševalno ekipo, v kateri je 859 ljudi, 90 vozil, 20 čolnov in 41 brezpilotnih letalnikov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je po nesreči pozval k reševanju. Ši je dejal, da je Kitajska v kritičnem poplavnem obdobju, lokalne vlade pa morajo izboljšati spremljanje in zgodnje opozarjanje na nevarnost.

Velik del severne in osrednje Kitajske se od torka spopada z močnim deževjem in poplavami, ki so povzročile veliko škodo. V petek so državni mediji poročali, da so poplave in blatni plazovi v provinci Šaanši zahtevali najmanj petih smrtnih žrtvah, osem ljudi pa še pogrešajo.

Močne padavine so prizadele tudi sosednjo puščavsko provinco Gansu ter provinco Henan v osrednji Kitajski, kjer je v mestu Nanjang na začetku tedna padlo toliko dežja, kot ga zapade v enem letu, je poročala CCTV.

V jugozahodni provinci Sečuan sta v petek zaradi zemeljskih plazov umrla dva človeka, sedem pa jih pogrešajo, je še poročala agencija Šinhua. Maja se je po večdnevnem deževju zrušila avtocesta na jugu Kitajske, pri čemer je umrlo 48 ljudi. V začetku tega meseca je tornado v mestu na vzhodu Kitajske ubil enega človeka, jih ranil 79 in povzročil veliko škodo.