Sporni dom na vodi. Foto: Reuters
Sporni dom na vodi. Foto: Reuters

Chad Elwartowski in njegova partnerica Nadia Supranee Thepdet sta zbežala s svojega doma, zgrajenega na ploščadi okoli 24 kilometrov od obale Phuketa, in se zdaj skrivata, potem ko so oblasti njemu preklicale vizum.

Elwartowski je na družbenih omrežjih promoviral "morske hiške" in trdil, da njegov dom ne spada pod ozemlje nobene države, kar tajske oblasti kategorično zavračajo. Trditev je ponovil v četrtek, ko je zapisal, da je njegov dom "zunaj tajskih teritorialnih voda".

Paru po tajskem zakonu o imigracijah grozi dosmrtna ječa ali celo smrtna kazen, a oblasti so za CNN povedale, da v resnici ne vedo, ali je par še vedno na tajskem ozemlju.

Tajske oblasti trdijo, da Američanov dom krši suverenost države. Foto: Reuters
Tajske oblasti trdijo, da Američanov dom krši suverenost države. Foto: Reuters

"Z Nadio sva še vedno varna," je zapisal Elwartowski na Facebooku prejšnji teden, ob tem pa dodal, da ne ve, ali so njun dom že porušili. "Ali je še vedno tam ali ne, mi ni tako pomembno. Bolj me skrbi, da je morala Nadia zbežati iz svoje domovine in družine. Njen sin je zaskrbljen. Upam, da bosta lahko nekega dne znova združena."

V nekem drugem zapisu pa je pojasnil, da par ni oblikoval doma ali ga zgradil, ampak pri tem delal s podjetjem Ocean Builders. "Dokler lahko z Nadio preživiva to, je to vse, kar je pomembno. Samo živeti hočeva," je zapisal.

Ogrožanje nacionalne varnosti?

Tajska mornarica je dejala, da par ogroža suverenost države. "Trdita, da imata v lasti plavajočo hišo, poskušata prodajati tovrstne domove prek družbenih omrežij, trdita tudi, da njun dom ne sodi pod oblast Tajske, kar ni res. In zaradi tega bi lahko drugi ljudje napačno interpretirali našo suverenost, zato to ogroža našo nacionalno varnost," je povedal polkovnik Kataporn Kumthieng, vodja imigracijskega urada Phuketa. Primer je označil za "nujnega".

Tajska mornarica je predtem na Facebooku objavila video njunega doma in ob tem zapisala, da je "naloga mornarice, da težavo reši".
Elwartowski je prek videov in podcastov reklamiral uporabo hišk na vodi (t. i. seasteads), pri tem pa pogosto omenil, kako so taki domovi super, ker da se z njimi ogneš tako političnim odločitvam države kot njenemu davčnemu sistemu.

Par je že zbežal s svojega doma. Foto: Reuters
Par je že zbežal s svojega doma. Foto: Reuters

Podpora milijarderja iz Silicijeve doline

Začetki tovrstnega gibanja posesti na vodi segajo v leto 2008 v Kaliforniji s finančno podporo milijarderja iz Silicijeve doline Petra Thiela, povezuje pa se ga s fenomenom mikronarodov, ki vzpostavljajo svoje suverene komune zunaj nadzora obstoječih držav.

Podjetje Ocean Builders je na svoji spletni strani potrdilo, da je zgradilo hiško Elwartowskega in da je bila to prva od načrtovanih 20 enot. Elwartowski in njegova partnerica sta bila "prostovoljca, vznemirjena nad možnostjo brezplačnega življenja na vodi", so še dodali.

Ob tem vztrajajo, da je šest metrov velika ploščad 24 kilometrov oddaljena od Tajske in v mednarodnih vodah, zato tajske oblasti obtožujejo, da delujejo kot "sodnik, porota in rabelj zgodovinskega projekta", ter da upajo, da se zadeva lahko reši "po diplomatskih poteh".

The Seasteading Institute, organizacija, ki jo podpira Thiel, se trenutno pogaja z vlado Francoske Polinezije, da bi zgradila plavajoče mesto v polavtonomni "morski coni" znotraj njenih teritorialnih voda.