Asra in Amaal Abdulah Alsehli. Foto: AP
Asra in Amaal Abdulah Alsehli. Foto: AP

Policija, ki so jo poklicali, da preveri, ali je z ženskama vse v redu, je sporočila, da sta sestri najverjetneje umrli na začetku maja. A kljub "znatnim poškodbam" še vedno ne vedo, kako ali zakaj sta umrli.

Sestri Abdulah Alsehli sta se preselili v Avstralijo iz Savdske Arabije leta 2017, ko je Amaal postala polnoletna. Časopis The Sydney Morning Herald poroča, da je mogoče, da sta v Avstraliji poiskali azil, a policija teh navedb noče potrditi, češ da ne komentirajo statusov bivališč.

Savdska organizacija za človekove pravice ALQST meni, da bi morali ugotoviti, ali sta ženski zbežali iz Savdske Arabije zaradi družinskega nasilja ali strogih zakonov, ko gre za ženske. A za to ne obstaja nobenih dokazov. Policija je sporočila, da so v stiku z družino deklet, ki pri preiskavi sodeluje.

Lina Al Hathloul, direktorica komunikacij pri ALQST-u, je za BBC povedala, da to ne bi bil prvi primer Savdijk, umorjenih v tujini, potem ko so zbežale pred družinskim nasiljem doma. "V Savdski Arabiji ni nobenih zaščit za ženske, ki so žrtve družinskega nasilja, zato zbežijo v tujino. Ne pravim, da se je to zgodilo v tem primeru, moramo pa zadevo preiskati. Frustrirajoče je, da nimamo nobenih informacij."

Po poročanju Sydney Morning Heralda so obstajali določeni znaki, da je nekaj narobe. Lani sta denimo sestri upravniku stavbe, v kateri sta živeli, dejali, da imata na sumu, da nekdo posega v njuna naročila dostave hrane na dom. Tudi vodovodni inštalater, ki je obiskal stanovanje, je dejal, da se mu je zdelo, da se "dogaja nekaj čudnega", policija pa je v preteklosti že prejela klice ljudi, ki so bili v skrbeh za Amaal in Asro.

Policija Novega Južnega Walesa je v sredo znova pozvala javnost za kakršno koli informacijo, ki bi privedla do rešitve primera. Kot so še zapisali v izjavi, je lokalna skupnost sydneyjskega predmestja Canterbury, kjer sta živeli, zelo povezana, zato prosijo vsakogar, ki je poznal ženski ali ju videl, naj se oglasi.