Kapitan Cook je otoke opazil leta 1773 in 1777, leta 1888 pa so postali britanski protektorat. Velika večina otočanov sicer živi na Novi Zelandiji, ker pa se turizem ves čas krepi, se številni vračajo domov. Foto: Pixabay
Kapitan Cook je otoke opazil leta 1773 in 1777, leta 1888 pa so postali britanski protektorat. Velika večina otočanov sicer živi na Novi Zelandiji, ker pa se turizem ves čas krepi, se številni vračajo domov. Foto: Pixabay

Država v južnem Tihem oceanu, ki jo sestavlja 15 otokov, ima 17.500 prebivalcev, ime pa je dobila po britanskem raziskovalcu kapitanu Jamesu Cooku leta 1835.

Januarja je bila ustanovljena komisija za spremembo imena, ki jo vodi Danny Mataroa. Komisija počasi pridobiva podporo vlade. Trenutno ocenjujejo 60 predlaganih imen, ki jih je predlagala javnost, poroča Guardian.

Cilj je vladi predlagati eno ime do aprila. Kot je dejal Mataroa, naj bi bilo ime lahko izgovorljivo in naj bi odsevalo lokalno zgodovino in kulturo. O predlogu novega imena bo nato odločala javnost.

Ime "mora odsevati našo krščansko vero in poudarjati našo maorsko dediščino," je dejal Mataora, ki je dodal, da mora tudi "spodbujati občutek ponosa našega ljudstva in ga združiti".

Najverjetneje bo novo ime v avtohtonem maorskem jeziku, ki je tesno povezan z novozelandskim maorskim jezikom.

Niso še znani predlogi imena na seznamu, pogosto pa se omenja Avaiki Nui, lokalni izraz za otoke.

Cookovi otoki bi se lahko odločili za dvojezično ime kot Nova Zelandija, so sporočili v komisiji. To državo se namreč tako v javni kot profesionalni sferi pogosto imenuje tudi Aotearoa, kar je maorsko ime za Novo Zelandijo.

Namestnik premierja Mark Brown podpira iskanje novega imena, ki bi "odseval resnično polinezijsko naravo naše otoške države". Prvi korak je po njegovem mnenju ugotoviti, kakšno je sploh zanimanje javnosti za spremembo imena.

Prejšnji poskus spremembe imena Cookovih otokov v devetdesetih letih je bil zavrnjen, Mataroa pa je dejal, da je tokrat v proces vključenih vseh 12 poglavarjev naseljenih otokov, želja pa spremembi pa da je večja kot kdaj prej.

Kapitan Cook je otoke opazil leta 1773 in 1777, leta 1888 pa so postali britanski protektorat.
Velika večina otočanov sicer živi na Novi Zelandiji, ker pa se turizem ves čas krepi, se številni vračajo domov.