Ena izmed restavracij, ki jih je prizadel izpad elektrike. Foto: EPA
Ena izmed restavracij, ki jih je prizadel izpad elektrike. Foto: EPA

Gospodarski minister Vang Mejhva je sporočil, da je izpad prizadel približno tretjino tajvanske oskrbe z električno energijo in skupno okoli pet milijonov gospodinjstev, predvsem na jugu države.

Na železniških progah med severom in jugom države so se ustavili trije vlaki, ki so medtem že nadaljevali pot. Brez električne energije so ostali tudi deli severa države, vključno s prestolnico Tajpej. Predsednica Caj Ingven je naročila preiskavo izpada.

Gospodarski minister Vang je dejal, da še ni jasno, kaj je povzročilo težave na največji tajvanski elektrarni na premog. Elektrarna Hsinta v mestu Kaohsiung sicer zagotavlja sedmino tajvanske energije.

Policist usmerja promet ob prenehanju delovanja semaforjev. Foto: EPA
Policist usmerja promet ob prenehanju delovanja semaforjev. Foto: EPA

Tajvan je lani imel več večjih izpadov elektrike, maja lani je bil vzrok zanje nezadostna električna oskrba zaradi suše. Vang je zdaj poudaril, da je bilo nadomestno napajanje pri 24 odstotkih zmogljivosti, in zagotovil, da izpada ni povzročila nezadostna oskrba.

Tiskovni predstavnik tajvanske vlade Lo Pingčeng je na vprašanje, ali je bil na elektrarno izveden hekerski napad, odgovoril, da ne morejo izključiti nobenega vzroka. "Potrebujemo dokaze, potrebne so dodatne preiskave," je dejal.

Oskrbo z energijo znova vzpostavljajo

Pristojne službe znova vzpostavljajo dobavo električne energije. Glavno energetsko podjetje v državni lasti Taipower je sporočilo, da bodo izpad nadomestili z energijo iz hidro- in drugih elektrarn. Taipower je še sporočil, da je do izpada prišlo zaradi težav v delovanju transformatorja, poroča BBC.

Izpad naj ne bi prizadel industrije polprevodnikov

Električni izpad naj ne bi bistveno vplival na tajvansko industrijo polprevodnikov oz. čipov. V znanstvenem parku Tajnan, kjer ima obrate več podjetij, so zaznali padec napetosti, ki pa ni vplival na proizvodnjo. Največji proizvajalec polprevodnikov TSMC je sporočil, da so v nekaterih obratih zaznali "padce moči", ki so trajali od 400 milisekund do nekaj več kot sekunde, vendar so pozneje sporočili, da to ni vplivalo na procese.