"Izrazila sta globoko zaskrbljenost zaradi razvoja oboroženega konflikta v evropski regiji in izjemen interes za čimprejšnjo vzpostavitev miru v Ukrajini," sta v skupni izjavi po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta zapisala voditelja.

Kitajska je sicer do ruske invazije v Ukrajini zavzela nevtralno stališče, z Rusijo pa je lani sklenila dogovor o "partnerstvu brez meja". Belorusija je medtem gostila rusko vojsko, ko je začela invazijo, Minsk pa trdi, da svojih sil ne bo poslal v vojno.

Lukašenko in Ši sta sklenila tudi številne gospodarske dogovore. Foto: Reuters
Lukašenko in Ši sta sklenila tudi številne gospodarske dogovore. Foto: Reuters

Belorusija podpira kitajsko mirovno pobudo

Lukašenko je predtem sporočil, da Belorusija v celoti podpira kitajski predlog v 12 točkah za politično rešitev vojne v Ukrajini.

"Današnje srečanje poteka v zelo težkih časih, ki zahtevajo nove, nekonvencionalne pristope in odgovorne politične odločitve," je Lukašenko dejal ob srečanju s kitajskim predsednikom in dodal, da Belorusija podpira kitajsko pobudo za mednarodno varnost.

"Cilj bi moral biti predvsem preprečiti zdrs v svetovno konfrontacijo, v kateri ne bo zmagovalcev, zato Belorusija dejavno pripravlja mirovne predloge in v celoti podpira kitajsko pobudo o mednarodni varnosti," je dodal beloruski voditelj.

12 točk kitajskega predloga

"Stališče Kitajske do politične rešitve ukrajinske krize":
1. spoštovanje suverenosti vseh držav,
2. opustitev miselnosti hladne vojne,
3. prenehanje sovražnosti,
4. obnovitev mirovnih pogajanj,
5. reševanje humanitarne krize,
6. zaščita civilistov in vojnih ujetnikov,
7. varovanje jedrskih elektrarn,
8. zmanjševanje strateških tveganj,
9. olajšanje izvoza žita,
10. prekinitev enostranskih sankcij,
11. ohranjanje stabilnosti industrijskih in dobavnih verig,
12. spodbujanje obnove po konfliktu.

Vir: Spletna stran kitajskega zunanjega ministrstva

Ši Džinping je na srečanju dejal, da bi morale vse strani "opustiti miselnost hladne vojne" in si prizadevati za vzpostavitev uravnotežene, učinkovite in trajnostne evropske varnostne arhitekture.

Kitajski voditelj je dodal, da bi morale "določene države prenehati politizirati in instrumentalizirati svetovno gospodarstvo" ter dejansko poiskati rešitve, ki bodo pripomogle k prekinitvi ognja, ustavitvi vojne in mirnemu reševanju konflikta v Ukrajini.

Zahod kitajskemu predlogu ni naklonjen

Kitajska, ki je z Rusijo sicer lani sklenila "partnerstvo brez meja", je glede vojne v Ukrajini zavzela nevtralno držo. V mirovnem načrtu so prejšnji petek ob obletnici vojne v 12 točkah Rusijo in Ukrajino pozvali, naj čim prej začneta neposredne mirovne pogovore.

Na Zahodu načrtu Pekinga niso naklonjeni. Z zadržanostjo sta se nanj odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, zavrnil pa ga je tudi predsednik ZDA Joe Biden, rekoč, da je koristen zgolj za Rusijo.

Lukašenko v Pekingu sklepa tudi gospodarske posle

Beloruska državna tiskovna agencija Belta je navedla, da so v ospredju Lukašenkovega tridnevnega obiska na Kitajskem krepitev odnosov, trgovina, gospodarstvo, naložbe in humanitarno sodelovanje, pa tudi odziv na "najbolj pereče mednarodne izzive današnjega časa".

Kitajska in Belorusija sta podpisali tudi številne dvostranske dokumente o sodelovanju na področjih gospodarstva in trgovine, industrije, kmetijstva, znanosti in tehnologije, zdravstva, turizma ter športa, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua News.

Beloruski voditelj se je pred srečanjem s Šijem sešel tudi s kitajskim premierjem Li Kečjangom. Na obisku Kitajske bo ostal do četrtka.