Na Tajskem številni prebivalci pogosto uporabljajo marihuano v tradicionalni medicini. Foto: Reuters
Na Tajskem številni prebivalci pogosto uporabljajo marihuano v tradicionalni medicini. Foto: Reuters

Vlada upa, da bo razvoj lokalne trgovine z marihuano okrepil kmetijstvo in turizem, oblasti pa bodo državljanom celo razdelile milijon semen marihuane, poroča BBC.

Uživanje marihuane bo dovoljeno v pijačah in hrani. Namestnik premierja in minister za zdravje Anutin Čarnvirakul je na Facebooku objavil jed, pripravljeno z marihuano, pri čemer je poudaril, da mora ta vsebovati manj kot 0,2 odstotka psihoaktivne sestavine tetrahidrokanabinol (THC).

Gospodinjstva lahko po novem doma gojijo do šest rastlin marihuane, če se predhodno registrirajo pri oblasteh, podjetja pa lahko marihuano gojijo z ustreznim dovoljenjem.

Klinike po državi lahko svobodneje ponujajo marihuano kot obliko zdravljenja. Tajska je bila leta 2018 prva azijska država, ki je legalizirala medicinsko uporabo marihuane.

A kajenje marihuane ostaja prepovedano. Oblasti svarijo pred kajenjem v javnosti, češ da gre za nadležno dejanje, storilcem pa grozi aretacija.

Vlada medtem pravi, da ima namen izpustiti okoli 4000 zapornikov, obsojenih zaradi prekrškov, povezanih z marihuano.

Zagovorniki uporabe marihuane pravijo, da bi lahko v prihodnjih letih prišlo do postopne omilitve pravil glede uživanja marihuane.