Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na ulicah Tokia, kjer so zastave izobešene na pol droga, je mrliški voz s posmrtnimi ostanki Šinza Abeja pričakalo več tisoč ljudi, ki so se želeli posloviti od premierja z najdaljšim stažem v zgodovini Japonske. Šinzo Abe je bil premier Japonske leta 2006 ter nato še med letoma 2012 in 2020.

Pogrebno vozilo je zapeljalo mimo številnih tokijskih znamenitosti ter političnih zgradb - parlamenta, predsedniškega urada in sedeža Liberalnodemokratsko stranke (LDP) - preden je prispelo v pogrebno dvorano Kirigaja v tokijski četrti Šinagava, poroča BBC. Pogreb v budističnem templju Zojoji poteka v ožjem krogu prijateljev in družine.

67-letnik je bil ubit na predvolilnem shodu Liberalnodemokratske stranke v mestu Nara na jugu države. Na nedeljskih volitvah je nato koalicija LDP-ja in stranke Komeito pod vodstvom premierja Fumia Kišide zanesljivo zmagala.

Abeja je ubil 41-letni nekdanji marinec z doma izdelanim orožjem, ki je dejanje priznal. Abeja je krivil povezav z versko sekto, zaradi katere naj bi njegova mati finančno obubožala.

Svetovni voditelji izrazili sožalje

Atentat je sprožil šok in ogorčenje v mednarodni skupnosti. Svetovni voditelji, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin, so obsodili umor in izrazili sožalje.

V ponedeljek je v Tokio na nenačrtovan obisk prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken, na zasebni obisk sta prispela tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen in tajvanski podpredsednik William Lai.