Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je pojasnila policija, je več otrok padlo z višine desetih metrov, potem ko je močen sunek vetra podrl grad in ga odnesel v zrak.

“Na dan, ko bi morali ti otroci praznovati zadnji dan osnovne šole, žalujemo za njimi,” je povedal policijski načelnik Darren Hine in izrekel sožalje svojcem, sošolcem in učiteljem.

Nesreča se je zgodila v kraju Devonport okoli 10. ure po lokalnem času.

Še vedno ni znano, koliko otrok je bilo v gradu med samo nesrečo. Več otrok so prepeljali v bolnišnico, nekaterim so pomagali na prizorišču nesreče.

Pet jih je po zadnjih podatkih umrlo – dve deklici in dva dečka so bili mrtvi na kraju, še eden je preminil v bolnišnici. Vsi so bili v šestem razredu.

Šolo so nemudoma zaprli, na prizorišče pa so prihiteli reševalci, policija, več helikopterjev in starši ponesrečenih. Po navedbah policije so na kraju nesreče tudi psihologi, ki pomagajo tako svojcem kot tudi reševalcem.

Oglasil se je tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je dejal, da se mu "trga srce" ob tej tragediji in da moli za svojce umrlih in poškodovanih.

“Samo rad bi povedal –- staršem, družinam in prijateljem, vsem, ki ste bili tam, preostalim otrokom ... Samo molim, da imate ob sebi dobro družino in dobre prijatelje in da se boste lahko nekako spopadli s to grozljivo tragedijo.”

Tragedija na osnovnošolski zabavi v Tasmaniji