Nobelov nagrajenec Mohamad Junus po prihodu na francosko letališče Charles de Gaulle. Foto: Reuters
Nobelov nagrajenec Mohamad Junus po prihodu na francosko letališče Charles de Gaulle. Foto: Reuters

"Ta dežela lahko postane zelo lepa država," je Junus povedal novinarjem na letališču, kjer so ga sprejeli vodje študentskih protestov, načelnik generalštaba vojske Vaker-Uz-Zaman in več tisoč ljudi.

Uspeh protestnikov po več tednih protestov proti Hasini je po prihodu na letališče označil za "drugo zmago", pri čemer je verjetno mislil, da je bila to zmaga po tisti v osvobodilni vojni proti Pakistanu leta 1971, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Študentski protestniki so rešili državo in to svobodo moramo zaščititi, je dejal. "Kakršno koli pot nam bodo pokazali naši študenti, po njej bomo nadaljevali," je še dodal.

Poudaril je, da bodo morali blaginjo nove svobode čutiti vsi ljudje v državi, saj bo sicer brez pomena. V čustvenem nagovoru je dejal, da ubitih študentskih protestnikov ne smejo pozabiti. "Tukaj prisotnim sporočam, da smo družina. Naprej moramo skupaj," je dejal.

Bankir za revne

Mohamad Junus se je vrnil po odstopu premierke Šejk Hasine, ki je v ponedeljek po 15 letih na oblasti pobegnila v Indijo. Beg je sledil več tednom protestov, med katerimi je v nasilju umrlo več kot 400 ljudi.

Junus, 84-letni ekonomist, znan kot "bankir za revne", je Nobelovo nagrado za mir prejel za boj proti revščini, saj je z ustanovitvijo banke in mikroposojili pomagal najrevnejšim brez finančne varnosti. Kot velik kritik Hasine je bil na začetku leta po obsodbi zaradi kršenja delovne zakonodaje prisiljen oditi v izgnanstvo. V sredo so ga v pritožbenem postopku oprostili.

Njegovi zagovorniki so trdili, da je bila obsodba na prvi stopnji na šest mesecev zapora politična, medtem ko je bilo proti njemu sproženih več kot sto tožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada brez Hasinine stranke

Odločitev, da bo Junus vodil začasno vlado, so v sredo na sestanku sprejeli predsednik države Mohamed Šahabudin, predstavniki vojske in organizatorji študentskih protestov. Junus bo v uradni rezidenci predsednika prisegel kot vodja skupine svetovalcev.

Junus je ob prihodu v Dako še dejal, da bo njegova prednostna naloga vzpostavitev javnega reda in miru. Ljudi je pozval, naj se vzdržijo nasilja. V sredo je v britanski reviji The Economist obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi zagotovil "svobodne in poštene volitve v prihodnjih mesecih", mlade pa je pozval, naj ne bodo "obsedeni z obračunavanjem kot več prejšnjih vlad v Bangladešu".

Hasinina stranka Liga Avami ne sodeluje v začasni vladi. Njen sin Sadžib Vazed Džoj je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da stranka ni obupala in da se je pripravljena pogovarjati z nasprotniki in začasno vlado.

"Dejal sem, da moja družina ne bo več sodelovala v politiki, toda glede na to, kako napadajo voditelje in člane naše stranke, ne moremo odnehati," je dejal.

Razmere v prestolnici Daka se medtem normalizirajo, saj so se banke, uradi in podjetja danes delno odprli.