Foto: Reuters
Foto: Reuters

87-letnega papeža so iz letala izkrcali na invalidskem vozičku, otroka v tradicionalnih oblačilih sta mu podarila šopek lokalnih pridelkov, nato pa so ga pozdravili indonezijski minister za verske zadeve, vatikanski odposlanec in več indonezijskih škofov.

Svetega očeta so na poti do vatikanskega veleposlaništva v Džakarti pozdravile majhne množice ljudi, po prihodu na veleposlaništvo pa se je Frančišek srečal s skupino beguncev, ki živijo v Indoneziji. Vatikan je navedel le nekaj podrobnosti, vendar je dejal, da so bili v skupini ljudje iz Somalije, Šrilanke in pripadniki preganjane manjšine Rohinga iz Mjanmara.

Papež Frančišek oče bo v naslednjih 10 dneh obiskal tudi Vzhodni Timor, Singapur in Papuo Novo Gvinejo ter v 12 dneh prepotoval skoraj 33.000 km, preden se bo 13. septembra pozno zvečer vrnil v Rim.

Pred poletom je z novinarji spregovoril le nekaj besed in dejal, da bodo prihodnji dnevi predstavljali njegovo najdaljše potovanje v tujino. Čeprav nekateri opozarjajo na njegovo slabo zdravje, Frančišek vztraja, da so potovanja pri opravljanju misijonarske službe ključna.

Frančišek je kot po navadi pozdravil vse države, ki jih je prečkal na poti v Indonezijo, vključno z Iranom, Indijo, Pakistanom in Turčijo.

Papežev prvi uradni dogodek bo nagovor indonezijskim političnim voditeljem v sredo, naslednji dan pa se bo udeležil medverskega srečanja v največji mošeji v jugovzhodni Aziji, mošeji Istiklal, kjer se bo sešel s predstavniki vseh šestih glavnih verstev v državi – islama, protestantizma, katolištva, budizma, hinduizma in konfucianizma. Med drugim bo na nacionalnem nogometnem stadionu vodil mašo.

Papež opozarja na podnebne spremembe

Frančišek, ki si je prizadeval za sklenitev pariškega podnebnega pakta leta 2015, bo po pričakovanjih še naprej opozarjal pred nevarnostmi segrevanja Zemlje.

Džakarti, indonezijski prestolnici, v kateri živi vsaj 10 milijonov ljudi, grozijo podnebne spremembe, saj se spopada s kroničnimi poplavami in pogrezanjem zemlje. Vlada zato gradi novo prestolnico Nusantara na otoku Borneo.

V Indoneziji, ki je najštevilčnejša muslimanska država na svetu, je le 3 odstotke od približno 280 milijonov prebivalcev katoličanov.

"To je zgodovinski obisk," je pred papeževim obiskom dejal indonezijski predsednik Džoko Vidodo. "Indonezija in Vatikan imata podobno zavezo, da bosta gojila mir in bratstvo ter ljudem zagotavljala blaginjo," je še dejal.

Turneja po Aziji je sicer že 45. Frančiškovo potovanje v tujino v času pontifikata. Prvotno je bilo načrtovano za leto 2020, vendar so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili.

Papež Frančišek je začel obisk azijskih držav