Voditelja sta govorila prek videokonference. Foto: Reuters
Voditelja sta govorila prek videokonference. Foto: Reuters

Putin je med pogovorom dejal, da med Rusijo in Kitajsko obstaja "nov model sodelovanja, ki je osnovan na nevmešavanju v notranje zadeve in spoštovanju interesov drug drugega", vključuje pa tudi odločenost, da državi skupno mejo spremenita v "pas večnega miru in dobrega sosedstva".

"Trenutno se nekatere mednarodne sile pod krinko demokracije in človekovih pravic vmešavajo v notranje zadeve Kitajske in Rusije ter brutalno teptajo mednarodno pravo in priznane norme mednarodnih odnosov," pa je dejal Ši in dodal, da morata državi "povečati skupna prizadevanja za učinkovitejše varovanje njunih interesov".

Putin je oznanil
Putin je oznanil "nov model sodelovanja" med državama. Foto: Reuters

Predsednika sta se pogovarjala le nekaj dni po tem, ko so zunanji ministri G7 govorili o ruski grožnji napada na Ukrajino in kršenju človekovih pravic od kitajskih oblasti v Hongkongu in Sinkiangu. Tudi predsednik ZDA Joe Biden je prejšnji teden v pogovoru s Putinom Rusijo posvaril pred posledicami ob morebitni invaziji na Ukrajino.

Svetovalec Kremlja Jurij Ušakov je po pogovorih sporočil, da je Putin seznanil Šija s pogovorom z Bidnom, ki ga je označil za vsebinskega in koristnega. Ši je ponudil podporo Putinu pri "prizadevanju za pridobitev zavezujočih varnostnih jamstev za Rusijo od Zahoda".

Predsednika sta prav tako izrazila "negativen odnos" do vzpostavljanja vojaških zavezništev v indopacifiški regiji, kot je zavezništvo AUKUS Avstralije, Združenega kraljestva in ZDA ter Quad Avstralije, Indije, Japonske in ZDA.

Krepitev trgovine, proizvodnja Sputnika V na Kitajskem

Rusija in Kitajska sta poglobili sodelovanje na gospodarskem področju. Predsednika sta se dogovorila za podaljšanje 20-letnega sporazuma o prijateljstvu in sodelovanju. Putin je poudaril, da se je dvostranska trgovina v prvih 11 mesecih letošnjega leta povečala za 31 odstotkov, na 123 milijard dolarjev, državi pa si želita preseči 200 milijard.

Kitajska ob tem postaja tudi mednarodni center za proizvodnjo ruskih cepiv Sputnik V in lahki Sputnik proti covidu-19. Pogodbe za proizvodnjo 150 milijonov odmerkov so podpisali s šestimi proizvodnimi obrati.

Prenos pogovora v enem izmed trgovinskih središč v Pekingu. Foto: Reuters
Prenos pogovora v enem izmed trgovinskih središč v Pekingu. Foto: Reuters

Putin prihaja na olimpijske igre

Putin je Šiju tudi zagotovil, da se bo februarja udeležil odprtja zimskih olimpijskih iger v Pekingu, kjer se bosta lahko "draga prijatelja končno osebno srečala". "Vedno se podpiramo pri vprašanjih mednarodnega športnega sodelovanja, pri čemer zavračamo poskuse politizacije športa in olimpijskega gibanja," je dejal ruski predsednik.

ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada in Avstralija so se odločili za diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger na Kitajskem zaradi kitajskega zatiranja Ujgurov in drugih večinoma muslimanskih manjšin v Sinkiangu. Peking in Moskva sta predtem obsodila diplomatski bojkot.

Ruski športniki zaradi dopinške afere po zimskih olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji leta 2014 na olimpijskih igrah nastopajo brez ruske zastave ali himne, če lahko dokažejo, da je njihova športna zgodovina "dopinško čista". Prav tako imajo ruski uradni predstavniki, vključno s Putinom, prepoved udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, razen če jih povabi voditelj države gostiteljice, kar je Ši že storil.