Rešene mornarje so zdravniško oskrbeli. Foto: Reuters
Rešene mornarje so zdravniško oskrbeli. Foto: Reuters

Reševalci so danes nadaljevali iskanje preživelih s pomočjo helikopterjev, dveh letal in štirih ladij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočile tajske oblasti, so šesterico, vsi so imeli reševalne jopiče, našli 60 kilometrov južno od točke, kjer je potonila ladja. Nesreča se je zgodila 37 kilometrov od obale.

"Nadaljevali bomo, dokler misija ne bo dokončana in ne pripeljemo nazaj svojih ljudi," je na novinarski konferenci dejal poveljnik mornarice Čoengčaj Čomčoengpaet.

Na ladji tajske mornarice, ki jo je v nedeljo ujelo neurje, zaradi česar je potonila, je bilo sicer 105 ljudi. Preživeli mornarji so več ur plavali v morju, nekatere so našli v nezavestnem stanju, so sporočile oblasti.

Kot je v ponedeljek dejal mornariški poveljnik, rešilni jopiči in druge plavajoče naprave omogočajo mornarjem, da v morju preživijo 48 ur. "To pomeni, da je torek odločilni dan. Poskusili bomo vse, da jih rešimo," je dejal viceadmiral Pičaj Lorčusakul.

Pogrešane mornarje išče več sto reševalcev na štirih ladjah in več helikopterjev. Pregledujejo območje, veliko 50 kvadratnih kilometrov.

"Našli smo mornarja, ki se je oklepal boje. V morju je bil 10 ur," je povedal Krapič Koravi Paparvit. "Bil je še pri zavesti, tako da smo ga lahko varno spravili iz vode. Ima manjšo rano na glavi in vnetje oči."

"Ko je ladja potonila, so bili valovi precej visoki, približno tri metre. Nadel sem si rešilni jopič in skočil. Plaval sem tri ure," je svojo zgodbo povedal še en rešeni mornar.

Korveta, ki je v službi mornarice od leta 1987, je potonila do globine 40 metrov. Po navedbah poveljnika bodo potapljači preiskali ladjo, ko bodo to dopuščale vremenske razmere.

V Tajskem zalivu še naprej namreč piha močan veter, zaradi česar meteorološke službe svarijo pred izplutji manjših plovil.