Sprejem ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ulan Batorju. Foto: Reuters
Sprejem ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ulan Batorju. Foto: Reuters

Putin je namreč v ponedeljek prispel v Mongolijo, kjer potekajo pogovori o trasi načrtovanega novega plinovoda, ki povezuje Rusijo in Kitajsko.

Mednarodno kazensko sodišče je lani izdalo nalog za aretacijo Putina, ki 124 državam članicam sodišča, vključno z Mongolijo, nalaga, da aretirajo ruskega predsednika, če stopi na njihovo ozemlje, in ga prepeljejo v Haag na sojenje.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Georgij Tihi je dejal, da je to, da Mongolija ni pridržala Putina, "hud udarec za Mednarodno kazensko sodišče in sistem kazenskega prava".

"Mongolija je obtoženemu zločincu omogočila, da se izogne sodišču, in s tem deli odgovornost za vojne zločine," je zapisal na omrežju Telegram.

Ukrajina je Mongolijo prejšnji teden pozvala, naj Putina med njegovim obiskom aretira. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Moskva ni zaskrbljena zaradi kakršnih koli ukrepov v zvezi z nalogom za preiskavo in da ima Rusija z Mongolijo "odličen dialog" pa tudi da so se o vseh vidikih obiska predhodno pogovorili.

Mednarodno kazensko sodišče je Putina obtožilo nezakonitega izgona več sto otrok iz Ukrajine. Kremelj je obtožbo zavrnil in dejal, da je politično motivirana.

Moč Sibirije

Rusija se že več let pogaja o izgradnji plinovoda, po katerem naj bi iz Jamalskega polotoka na severu Ruske federacije prek Mongolije na Kitajsko pripeljali 50 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina na leto.

Projekt, imenovan Moč Sibirije 2, je del ruske strategije za nadomestitev izgube prodaje plina v Evropi od začetka vojne v Ukrajini. Gre za naslednika obstoječega plinovoda z istim imenom, ki že dobavlja ruski plin na Kitajsko in naj bi leta 2025 dosegel načrtovano zmogljivost 38 milijard kubičnih metrov na leto.

Projekt je dolgo zastajal zaradi ključnih vprašanj, kot je določanje cen plina, vendar je Putin pred obiskom Mongolije dejal, da pripravljalna dela, vključno s študijami, potekajo po načrtu.