Šejk Hasina je hči ustanovnega očeta in prvega predsednika Bangladeša Šejka Mudžiburja Rahmana. Skupaj je tej državi vladala več kot 20 let. Fotografija je iz letošnjega januarja, ko je oddala glas na parlamentarnih volitvah. Foto: AP
Šejk Hasina je hči ustanovnega očeta in prvega predsednika Bangladeša Šejka Mudžiburja Rahmana. Skupaj je tej državi vladala več kot 20 let. Fotografija je iz letošnjega januarja, ko je oddala glas na parlamentarnih volitvah. Foto: AP

Razmere v Bangladešu so zelo zaostrene, država doživlja ene najhujših protivladnih protestov od neodvisnosti pred več kot 50 leti. V novem valu protestov med nasprotniki Hasine, policijo in privrženci vladajoče stranke je v nedeljo umrlo več kot 90 ljudi, skupno od julija pa že več kot 300.

Po nasilnih protestih, ki so prestolnico Daka in druga mesta zajeli v nedeljo, so v ponedeljek premierko Hasino odpeljali na varno, po poročanju nekaterih medijev je njo in njeno sestro vojaški helikopter odpeljal v Indijo. Zatem so tamkajšnji mediji sporočili, da je množica protestnikov vdrla v uradno vladno rezidenco, Hasina pa je odstopila, je potrdilo več virov v državi, tudi vojska.

Bangladeška televizija Channel 24 je nato predvajala posnetke množic, ki so vdrle v premierkino uradno rezidenco v prestolnici. Protestniki so mahali z zastavami in mirno praznovali.

Oblikovanje prehodne vlade

Odstop premierke je v televizijskem nagovoru potrdil tudi načelnik generalštaba vojske general Vaker-Uz-Zaman in dejal, da bodo oblikovali prehodno vlado. Kot je pojasnil, se bo o oblikovanje vlade pogovarjal s predsednikom države Mohamedom Šahabudinom, glavnimi opozicijskimi strankami in člani civilne družb, vendar ne s stranko Hasine Ligo Awami.
"Država je zelo trpela, gospodarstvo je bilo prizadeto, veliko ljudi je bilo ubitih. Čas je, da ustavimo nasilje. Upam, da se bodo po mojem govoru razmere izboljšale," je nadaljeval in obljubil, da bodo nove oblasti vse odgovorne za umore preganjale.

Protesti so od julija zahtevali okoli 300 življenj. Foto: Reuters
Protesti so od julija zahtevali okoli 300 življenj. Foto: Reuters

Uvedli policijsko uro

Protesti so dosegli vrhunec v nedeljo, ko so oblasti uvedle tudi policijsko uro, vojska in policija pa sta z bodečo žico zagradili poti do premierkine pisarne. Več sto tisoč protestnikov in podpornikov vlade po vsej državi se je spopadlo s palicami in noži. Prenehali so voziti tudi vlaki, delo so prekinile velike tekstilne tovarne, v ponedeljek pa je bil za nekaj ur onemogočen tudi dostop do spleta.

Sporne kvote za zaposlovanje v javnem sektorju

Proteste v državi, v katerih živi 170 milijonov ljudi, od tega je 18 milijonov brezposelnih mladih, je na začetku julija sprožila vnovična uvedba sistema kvot, po katerem je bilo 56 odstotkov delovnih mest v javnem sektorju rezerviranih za določene, po ocenah kritikov, provladne skupine. Vlada v Bangladešu je sicer po izbruhu protestov deloma ugodila zahtevam študentov in omilila nepriljubljen sistem kvot. A protestniki so v tem času razširili svoje zahteve in začeli pozivati tudi k odstopu Hasine. V ponedeljek so pozvali tudi k "pohodu na Dako", da bi Hasino prisilili k odstopu.

Šejk Hasina je januarja začela že četrti zaporedni premierski mandat. Te volitve je opozicija bojkotirala.

V Bangladešu po nasilnih protestih odstopila premierka