Osvežitev sredi razgretega Pekinga. Foto: Reuters
Osvežitev sredi razgretega Pekinga. Foto: Reuters

Oblasti so v kitajskem glavnem mestu, ki ima 21 milijonov ljudi, izdale oranžno opozorilo. Do sobote bi lahko vsak dan namerili do 39 stopinj Celzija. Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj v najbolj vročih delih dneva ostanejo doma, nekatera podjetja pa so bila pozvana k omejitvi uporabe električne energije.

V sosednjem Tjandžinu, kjer so danes namerili 40,6 stopinje Celzija, se je poraba električne energije zaradi večje uporabe klimatskih naprav na letni ravni povečala za 23 odstotkov. "Junija še nikoli ni bilo tako vroče, zdaj pa je tako vroče, da se mi tresejo roke," je na družbenem omrežju Weibo zapisal eden od prebivalcev.

Kitajska je letos namerila več rekordnih temperatur: v Šanghaju so maja namerili najbolj vroč dan v več kot 100 letih, poroča BBC.

Raziskava, ki so jo objavili pretekli mesec, je pokazala, da je zaradi klimatskih sprememb v Aziji 30-krat večja verjetnost vročinskih valov. Med aprilskim vročinskim valom so v številnih azijskih krajih izmerili 2 stopinji višje temperature nad povprečjem. Aprila so do 45 stopinj Celzija namerili tudi na Tajskem, v Laosu, Bangladešu in Indiji.

Rekordna vročina sovpada s festivalom zmajevih čolnov, ko se številni Kitajci družijo na prostem. Oblasti so prebivalce pozvale, naj se v času tridnevnega praznika čim manj zadržujejo na prostem.

Foto: Reuters
Foto: Reuters