Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken, filipinski zunanji ter obrambni minister Enrique Manalo in Gilberto Teodoro v Manili. Foto: Reuters
Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken, filipinski zunanji ter obrambni minister Enrique Manalo in Gilberto Teodoro v Manili. Foto: Reuters

"Filipinom namenjamo dodatnih 500 milijonov ameriških dolarjev vojaške pomoči, s čimer bomo okrepili varnostno sodelovanje z našo najstarejšo zavezniško državo v regiji," je dejal Blinken na novinarski konferenci v Manili. Dodal je, da bo to Filipinom pomagalo modernizirati oborožene sile in obalno stražo. Blinken je poudaril tudi, da so Filipini storili velik napredek pri razvoju varnostne strategije za obrambo suverenosti.

Znesek je sicer dodatek dvema milijardama ameriških dolarjev, ki so jih ZDA Filipinom namenile aprila.

Blinken in Austin sta se v filipinski prestolnici srečala s predsednikom Ferdinandom Marcosom, ki je oster nasprotnik kitajskih ekspanzionističnih teženj v Južnokitajskem morju. Nato sta se srečala tudi s filipinskim zunanjim in obrambnim ministrom Enriquejem Manalom in Gilbertom Teodorom.

"Takšna raven financiranja je brez primere in kaže na jasno podporo Filipinom, ki jim jo namenjata Bidnova administracija, ameriški kongres in ameriško ljudstvo," je Austin dejal na skupni novinarski konferenci po varnostnih pogovorih.

Obisk ameriških ministrov na Filipinih sledi vrsti pomorskih vojaških incidentov med Filipini in Kitajsko, ki sta že več let v sporu zaradi voda zahodno od Filipinov, ki so znane kot Južnokitajsko morje. Kitajska trdi, da 90 odstotkov morja pripada njej.

Stalno arbitražno sodišče v Haagu je leta 2016 dosodilo, da kitajske trditve nimajo podlage v mednarodnem pravu. Zadevo so sprožili Filipini, Kitajska pa odločitev sodišča zavrača.

Manila je ta mesec s Kitajsko dosegla začasni dogovor o oskrbovalnih misijah, da bi ublažila napetosti in odpravila razlike, vendar se zdi, da se obe strani ne strinjata glede podrobnosti dogovora, ki sicer ni bil objavljen.

Filipinski predsednik Marcos je ameriškima ministroma izrazil zadovoljstvo zaradi dobrega sodelovanja obeh držav, ki je Manili pomagalo s "pravočasnim odzivanjem" na dogajanje v Južnokitajskem morju, poroča AFP.

Blinken je potrdil tudi zavezo Washingtona, da bo branil Filipine pred oboroženim napadom na njihova plovila, letala in vojake.

Blinken se je pred slabim tednom sicer sešel s kitajskim kolegom Vang Jijem, s katerim sta govorila ravno o sporu v Južnokitajskem morju. "Združene države ne smejo razpihovati žerjavice, povzročati nemirov in spodkopavati stabilnosti na morju," je prejšnji teden v Laosu dejal kitajski zunanji minister.

Filipini so, ko je oblast prevzel Ferdinand Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja, ki je med letoma 1965 in 1986 Filipinom vladal s trdo roko, okrepili stike z ZDA, s tem pa tudi ujezili Kitajsko, ki jo moti okrepljena ameriška vojaška in diplomatska prisotnost na vzhodu Azije.