Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obilno deževje je na zahodu Japonske povzročilo hudourniške poplave in sprožilo več zemeljskih plazov. Pri tem je umrla najmanj ena oseba, 59-letna ženska, pogrešajo pa še dva njena družinska člana.

Pristojne oblasti so približno 1,4 milijona prebivalcev zaprosile, naj takoj zapustijo svoje domove, potem ko je meteorološka agencija napovedala izjemne količine dežja na tem območju. Posnetki z območja prikazujejo reševalce, kako prebivalce na reševalnih čolnih prevažajo iz poplavljenega mesta Kurume v Fukuoki.

Pri reševanju in pomoči prebivalcem sodeluje več kot 150 vojakov, policistov in gasilcev.
Padavine v državi po napovedih vremenoslovcev ne bodo prenehale še nekaj dni. Znanstveniki opozarjajo, da podnebne spremembe povečujejo nevarnost obilnega deževja na Japonskem in drugje po svetu. Padavine so namreč intenzivnejše zaradi toplejšega ozračja z več vlage.

Strokovnjaki prav tako opozarjajo, da je najvišja stopnja pripravljenosti zdaj potrebna tudi na območjih, kjer nevarnost plazov in poplav običajno ni tako velika.

Nalivi so prejšnji mesec na Japonskem povzročili tudi uničujoč plaz v turističnem kraju Atami jugozahodno od Tokia, v katerem je umrlo 23 ljudi. Štiri še vedno pogrešajo.