Eden od vhodov v testni objekt Punggye-Ri. Foto: EPA
Eden od vhodov v testni objekt Punggye-Ri. Foto: EPA

V zadnjih mesecih so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-Ri na severu države potekajo gradbena dela na mreži predorov, kot tudi obnova tamkajšnjih struktur, ki so bile porušene leta 2018 med pogajanji Pjongjanga z ZDA, na kar je pred časom že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IEAE).

"Dela na jedrskem testnem poligonu Punggye-Ri utirajo pot dodatnim jedrskim poskusom za razvoj jedrskega orožja," piše v zaupnem poročilu ZN-a, katerega dele je pridobila nemška agencija tiskovna DPA. Zmogljivost proizvodnje cepljivih snovi naj bi se glede na poročilo ZN-a povečala tudi na jedrskem objektu Jongbjon, kjer so v preteklosti proizvajali plutonij.

IEAE je junija že opozoril na dejavnosti na objektu Punggye-Ri, kjer je Severna Koreja med letoma 2006 in 2017 izvedla šest jedrskih poskusov. V petih letih do danes ni izvedla nobenega, vendar pa je izvedla več raketnih izstrelitev, zato se opazovalci iz mednarodne skupnosti bojijo, da bi poskusne jedrske eksplozije Pjongjang lahko kmalu ponovil.