Plinska vojna se po Ukrajini seli v Belorusijo. Foto: EPA
Plinska vojna se po Ukrajini seli v Belorusijo. Foto: EPA
Aleksander Lukašenko
Lukašenko je Moskvo razjezil, ko je ponudil zatočišče odstavljenemu kirgiškemu predsedniku Kurmanbeku Bakijevu, saj Moskva podpira novo začasno kirgiško vlado. Foto: EPA
Belorusija plačala svoj dolg Rusiji

"Zahtevam, da Gazprom do jutri poravna svoj dolg v višini 260 milijonov dolarjev," je povedal namestnik beloruskega premierja Vladimir Semaško in povedal, da bo Belorusija v nasprotnem primeru prekinila dotok ruskega plina in nafte v Evropo.

Belorusija je svoj dolg Rusiji poplačala kmalu potem, ko je ta zmanjšala dobavo plina Belorusiji že za 60 odstotkov, Semaško pa je povedal, da si je Belorusija 200 milijonov dolarjev izposodila.

Lukašenko ustavil dostavo plina Evropi
Rusija je Belorusiji dobavo plina za polovico zmanjšala že dopoldne, oskrba Evrope pa je kljub grožnjam Minska o prekinitvi tranzita plina prek beloruskega ozemlja ostala nemotena. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v torek zaradi zvišanja cene ruskega plina in prepirov z ruskim energetskim velikanom Gazpromom glede poplačila dolgov ukazal ustavitev dostave ruskega plina Evropi prek Belorusije.

Lukašenko je celo dejal da sta Belorusija in Rusija v "plinski vojni"."Za vas imam dve novici - eno dobro in eno slabo. Začnimo z dobro novico - tranzit ruskega plina prek Belorusije poteka nemoteno s polno kapaciteto in porabniki ruskega plina nimajo težav z dobavo," je dejal prvi mož Gazproma Aleksej Miller. "Slaba novica je, da beloruska stran ni naredila ničesar v smeri poplačila dolga za ruski plin, in ob 10. uri zjutraj 23. junija 2010 bomo za 60 odstotkov omejili dobavo ruskega plina Belorusiji," je nadaljeval Miller.

Rusija je največji svetovni izovznik energentov in s plinom zadosti četrtino evropskih potreb. Od tega gre prek Ukrajine štiri petine, prek Belorusije pa ena petina izvoza.

Ukrajina, ki se je v plinsko vojno z Rusijo zapletla pozimi leta 2009 in poskrbela za paniko v evropskih uporabnicah, je obljubila, da bo Moskvi pomagala in prek svojega ozemlja Evropi dostavila morebitne manjkajoče količine plina.

Odnosi se krhajo
Če sta bili Belorusija in Rusija še pred kratkim najbolj tesni zaveznici in sta celo sanjali o skupni zvezi, pa so se odnosi v zadnjem času precej ohladili. Belorusijo je močno prizadelo zvišanje cen ruskega plina, zaradi česar ne zmore več plačevati dolgov, Moskva pa ni privolila v poplačilo v ničemer drugem kot v denarju.

Belorusija sicer med vsemi porabniki ruskega plina plačuje najnižjo ceno in še naprej vztraja, da bi morala plačevati manj za nafto in plin, če Rusija misli resno glede tesnejših odnosov med državama. Prejšnji spori med Moskvo in Minskom so najbolj prizadeli Poljsko ter Nemčijo, ki prejemata večje količine ruskega plina in nafte.

Gazprom obtožuje Belorusijo, da je od januarja letos pridelala že 192 milijonov dolarjev dolga za dobavo plina. Minsk po drugi strani pravi, da mu Gazprom za tranzit njegovega plina dolguje 260 milijonov dolarjev, toda ruski velikan trdi, da Minsk blokira plačilo.

Belorusija plačala svoj dolg Rusiji