Zasnova za Hišo enosti je narejena, zdaj pa zbirajo sredstva, da bodo lahko začeli z gradnjo. Foto: EPA
Zasnova za Hišo enosti je narejena, zdaj pa zbirajo sredstva, da bodo lahko začeli z gradnjo. Foto: EPA
Berlin
Tri religije bodo sobivale pod eno streho - zavezo so podpisali duhovnik, rabin in imam. Foto: EPA
Berlin
Natečaj za izgradnjo Hiše enosti je pripadel nemškemu arhitektu Wilfriedu Kuehnu. Foto: EPA

Berlinske oblasti so prepričane, da pišejo novo poglavje zgodovine religij. Zgodovina priča, da so različne religije v preteklosti že uporabljale iste zgradbe, a nikoli ne istočasno. Mošeje na jugu Španije so postale katoliške cerkve, cerkve v Turčiji so postale mošeje, tudi v Veliki Britaniji je nekaj primerov, v katerih so cerkve postale mošeje in nato sinagoge ali obratno. Vse tri religije skupaj, pod eno streho, istočasno - to pa je precedens.

Vsi deli enako veliki, a vsak s svojimi posebnostmi
Kot je poročal BBC, so arhitekturni natečaj že izvedli in izbrali zmagovalca, ki si je zamislil opečnasto stavbo z visokim osrednjim stolpom, okoli katerega se bo razprostiralo dvorišče s prostori, kjer bodo lahko verske obrede izvajali pripadniki muslimanske, katoliške in judovske vere.

Vsak od treh delov v Hiši enosti bo enako velik, a bodo različnih oblik, je pojasnil arhitekt Wilfried Kuehn. "Vsak prostor je zasnovan v skladu z verskimi potrebami in vsak odraža posebnosti posamezne vere," je povedal Kuehn. Dodal je: "V mošeji in sinagogi sta dve nadstropji, medtem ko je v katoliškem delu le eno nadstropje, tam pa bodo tudi orgle. V mošeji bo tudi prostor za umivanje nog."

Kuehn je povedal še, da so s skupino arhitektov natančno preučili vse tri religije in njihove svete prostore in ugotovili, da je med njimi več podobnosti, kot bi človek pričakoval. "Zanimivo je, da ob preučevanju zgodovine ugotoviš, da si vse tri delijo številne arhitekturne tipologije. V resnici si niso tako različne," je povedal Kuehn. "Za mošejo na primer ni nujno, da ima minaret - to je le možnost in ne obveza. In cerkev ne potrebuje nujno zvonika. Vse to gre nazaj v zgodovino, ko so si bile vse tri religije veliko bližje in so si bile arhitekturno bolj podobne," je še povedal.

Petriplatz v središču Berlina ima posebno vlogo
Oblasti so za kraj večverskega centra izbrale Petriplatz v središču Berlina, kar ni naključje. Protestantski duhovnik Gregor Hohberg je pojasnil, da bo skupni center stal na mestu, kjer so v 12. stoletju v Belinu postavili prvo cerkev. Cerkev Sv. Petra je bila močno poškodovana v 2. svetovni vojni, njene ostanke pa so po vojni uničile vzhodnonemške oblasti. Pred šestimi leti so arheologi tam odkrili ostanke nekdanjega pokopališča, mestne oblasti pa so se odločile, da bi morali na tem mestu postaviti nekaj novega. Prvotni načrti so se nato razšitili in rodila se je ideja za zgradbo, v kateri bodo tri religije. Za uresničitev načrtov zdaj zbirajo sredstva.

"Signal svetu, da se lahko vsi razumemo in sodelujemo"
"Z mojega vidika bo mesto, kjer so nekoč načrtovali trpljenje Judov, zdaj mesto, kjer bodo imele svoj center tri monoteistične religije, ki so oblikovale evropsko kulturo," je povedal rabin Tovia Ben Chorin. "Lahko se razumemo. V vsaki skupnosti so ljudje, ki se med seboj ne razumejo, in to je naš problem, a nekje moramo začeti in prav to zdaj počnemo," je še dodal.

Imam Kadir Sanci Hišo enosti vidi kot "znak, signal svetu, da je velika večina muslimanov miroljubnih in ne nasilnih". To bo kraj, kjer se bodo različne kulture učile druga od druge.

"Ena sinagoga, ena mošeja in ena cerkev pod eno streho. Vsakega od teh prostorov bomo uporabili za molitve in naše tradicije. Skupinski prostor pa bomo uporabljali za srečevanje in razprave, pa tudi za ljudi, ki niso verni. Berlin je mesto, kjer se srečujejo ljudje z vsega sveta, in tukaj želimo ponuditi primer skupnosti," je povedal pastor Hohberg.