Berlusconi naj bi vedel, kaj je nameravala in kaj je nato tudi storila Cia. Foto: EPA
Berlusconi naj bi vedel, kaj je nameravala in kaj je nato tudi storila Cia. Foto: EPA
Nicolo Pollari
Pollari si želi, da bi pred sodiščem svoja spoznanja povedala tudi Berlusconi in Prodi. Foto: EPA
Hasan Mustafa Osama Nasr
Ugrabljeni klerik zdaj živi v Aleksandriji. Foto: EPA

Berlusconi bo tako odgovarjal na vprašanja v primeru ugrabitve muslimanskega klerika iz Milana leta 2003. Sodni postopek sicer poteka proti 26 agentom ameriške obveščevalne agencije Cia in sedmim Italijanom, ki naj bi ugrabili Hasana Mustafo Osamo Naserja in ga prepeljali v Egipt.

V Egiptu je bil omenjeni klerik, ki je znan tudi pod vzdevkom Abu Omar, zaprt do leta 2007, nato pa so ga izpustili brez kakršne koli obtožnice. "Mučili so me 14 mesecev in pol. Zdaj imam težave s srcem in ledvicami, imam pa tudi duševne težave. Raztresena je tudi moja družina," je po izpustitvi povedal Abu Omar.

Premier proti sojenju
Berlusconi je, ko je primer prišel v javnost, branil italijanske obveščevalne službe in je nasprotoval sojenju. "To je sojenje, ki se ne bi smelo zgoditi. S tem tvegamo, da italijanski agenti ne bodo mogli več sodelovati z drugimi obveščevalnimi agencijami," je leta 2007 govoril Berlusoni.

Nekdanji vodja italijanske obveščevalne službe general Nicolo Pollari, ki je med obtoženimi, želi, da bi Berlusconi in tudi nekdanji premier Romano Prodi pričala o zaupnih dokumentih, povezanih s primerom. "Berlusconi je v javnosti vedno zagovarjal Pollarija, saj je vedel za te tajne dokumente," trdi pravni zastopnik Pollarija, ki dodaja, da njegov klient ve za 88 takih dokumentov.

Je Berlusconi vedel za početje Američanov?
"Berlusconi se zaveda, da ti dokumenti razkrivajo, da je general Pollari nasprotoval nezakonitim akcijam, kot je ta. Tudi do te mere, da je grozil z odstopom," še pojasnjuje Pollarijev odvetnik. Javni tožilci Pollarijevi zahtevi po pričanju Berlusconija in Prodija ne nasprotujejo.

Med obtoženimi sta tudi nekdanji vodja Cie v Rimu Jeff Casteli in nekdanji vodja milanskega oddelka te agencije Robert Lady. Američanom, za katere se verjame, da so prav vsi člani Cie, sodijo v njihovi odsotnosti, ameriške oblasti pa so sporočile, da jih ne bodo predale italijanskemu sodišču.

Prejšnja Berlusconijeva vlada, ki jo je nato nasledila Prodijeva, ni želela Washingtonu izročiti zahteve po izročitvi obtoženih.

Tožba proti Italiji
Oškodovanec je sicer prepričan, da je tudi Berlusconi vedel za nezakonito ugrabitev, in namerava proti Italiji vložiti odškodninsko tožbo za 20 milijonov evrov. V sredo naj bi sicer pred sodiščem pričala tudi žena Abuja Omarja.

M. R.