Berlusconi je pred letom dni odstopil in prepustil vodenje tehnične vlade premierju Mariu Montiju. Foto: Reuters
Berlusconi je pred letom dni odstopil in prepustil vodenje tehnične vlade premierju Mariu Montiju. Foto: Reuters
Ruby
Karima El Mahrug, znana kot Ruby, naj bi se udeleževala razvpitih zabav pri Berlusconiju. Foto: EPA

"Ta obsodba bo imela posledice. Počutim se obvezanega, da ostanem v politiki in reformiram pravosodje, da se drugim državljanom ne bo zgodilo enako, kot se je meni," je dejal nekdanji italijanski premier v pogovoru za svojo televizijsko postajo Canale 5.

Nekdanji italijanski premier je na novinarski konferenci pozneje pojasnil, da ne bo kandidat za predsednika vlade.

Glede petkove razsodbe sodišča je menil, da je žrtev evropske zarote pod nemškim vodstvom, ki ga je novembra 2011 tudi stala premierskega stolčka.

76-letni Berlusconi je Nemčiji ob tem očital egoistično držo. Dodal je, da se je sam zavzemal proti davku na finančne transakcije in fiskalnemu
pravilu.

Zavzel se je tudi za spremembe italijanske ustave, s katero bi v Italiji okrepili pristojnosti predsednika vlade. "Brez globokosežne reforme Italije ne bo moč prenoviti," je še dejal.

Berlusconi je sicer v sredo napovedal, da se odpoveduje svoji šesti kandidaturi za predsednika vlade na parlamentarnih volitvah spomladi prihodnje leto, zato je napoved vrnitve v politiko za številne presenečenje.

Berlusconi vidi zaroto
Sodišče v Milanu je Berlusconija sprva obsodilo na štiri leta zapora, a kazen skladno s splošno amnestijo iz leta 2006 znižalo na leto dni. 76-letni Berlusconi je obsodbo označil za politično in znova oblatil sodnike.

V preteklosti se je Berlusconi ob sodnih procesih proti njemu pritoževal, da gre za zaroto levičarskih sodnikov.

Njegovi odvetniki naj bi pritožbo na razsodbo vložili 10. novembra, ves postopek pa se lahko zavleče za nekaj let, preden do dokončno znano, ali bo moral Berlusconi v zapor.

Medijski mogotec in eden najbogatejših Italijanov, ki je v politiki 19 let, je bil do zdaj obsojen že trikrat v 90. letih prejšnjega stoletja, a samo na prvi stopnji, čemur je pozneje sledila oprostitev.

Berlusconija čaka še en odmeven sodni proces v primeru obtožbe, da je plačeval za spolne odnose z maroško plesalko pod vzdevkom Ruby, ko je bila ta še mladoletna, in zlorabil svoj položaj, ko je posredoval, da jo izpustijo iz zapora, kjer je bila zaradi kraje.