Glavaš, ki ima dvojno državljanstvo, hrvaško in bosansko, je v BiH-u na varnem pred izročitvijo. Foto: Reuters
Glavaš, ki ima dvojno državljanstvo, hrvaško in bosansko, je v BiH-u na varnem pred izročitvijo. Foto: Reuters

Glavaš je v BiH pobegnil, potem ko je bil na Hrvaškem obsojen na deset let zapora zaradi vojnih zločinov v Osijeku. Skladno s pričakovanji je sodišče presodilo, da kazensko pravo v BiH-u ne omogoča izročanja državljanov drugim državam in da tega ne določa noben obvezujoč mednarodnopravni dokument.

O zakonitosti odločitve bo odločalo še prizivno sodišče BiH-a. 52-letni Glavaš, ki ga je sodišče v Zagrebu 8. maja zaradi vojnih zločinov obsodilo na 10 let zapora, je na dan izreka sodbe pobegnil v sosednji BiH. Saborska komisija mu je nato odvzela poslansko imuniteto, sledila pa je mednarodna tiralica. Glavaš ima poleg hrvaškega tudi državljanstvo BiH-a.

Glavaš ni prvi z dvojnim državljanstvom, ki je pred hrvaškim pravosodjem pobegnil v sosednjo državo. Glede na omenjene zaplete sta Zagreb in Sarajevo začela pogovore o sporazumu o prestajanju kazenskih sankcij.

Predstavnica pravosodnega ministrstva BiH-a je že konec maja sporočila, da njihov kazenski zakon ne dopušča izročitve bosensko-hercegovskih državljanov drugim državam. "BiH nima dvostranskega sporazuma o izročanju niti s Hrvaško niti z drugimi sosednjimi državami."