Foto:
Foto:
Latinska Amerika
Večja količina zaseženega kokaina pomeni, da so prekupčevalci prisiljeni mešati mamilo z drugimi snovmi. Foto: EPA

Če je bil beli prah še pred leti mamilo bogatih petičnežev, pa so se v zadnjih nekaj letih zaradi velike pondube in posledičnega padca cen razmere spremenile in kokain je postal priljubljen med širšo populacijo. Pri mladih in zabave željnih je nadomestil ekstazi, medtem ko so si ga njihovi starši privoščili tudi na službenih zabavah.

A če so še pred kratkim v Evropi opozarjali pred kokainsko krizo zaradi vse večje dostopnosti mamila, katerega cena je vztrajno padala, pa zadnji podatki britanske agencije za boj proti organiziranemu kriminalu kažejo, da so policijske operacije po vsem svetu obrodle sadove in s tem prispevale k zvišanju cen.

Slabša kakovost, večja nevarnost
Če je bilo še lani za kilogram kokaina treba odšteti 43.000 evrov, pa je letos ta cena poskočila na 50.000 evrov. Vendar temu gibanju še niso sledile ulične cene, ki za zdaj ostajajo stabilne. Se je pa prvič po letu 1984 znižala čistost zaseženega kokaina in danes znaša 26 odstotkov, potem ko je bila še pred dvema letoma 33-odstotna.

Uspešno delo vseh vpletenih v boj proti mamilom je prekupčevalce prisililo k zviševanju cen in k mešanju kokaina z drugimi kemikalijami, da bi s tem povečali svoje zaloge, kar pa prinaša še večje tveganje za uživalce, ki se ne zavedajo nevarnosti "nečistega" kokaina.

Eden izmed pomembnejših vzrokov za nihanje na trgu je tudi kriza v vodstvu kolumbijske uporniške skupine Farc, ki je ena izmed glavnih izvoznikov kokaina na svetu.

Kljub spodbudnim podatkom nekateri opozarjajo, da vojna proti kokainu še zdaleč ni dobljena, saj naj bi čistost mamila upadala že nekaj časa, njegova dostopnost pa je še vedno skrb vzbujajoča. Tudi padec čistotsti kokaina ni ravno zmaga, saj to pomeni, da bodo uživalci pač zaužili večjo količino mamila in po vrhu vsega še manj kakovostnega.

G. V.