Z naraščanjem števila uživalcev naraščajo tudi zasežene količine drog. Foto: EPA
Z naraščanjem števila uživalcev naraščajo tudi zasežene količine drog. Foto: EPA
Italijanski policist
Leta 2001 je italijanska policija zasegla okoli 1,812 kilograma kokaina, lani pa je ta številka narasla že na 4.625 kilogramov. Foto: EPA

V poročilu o uporabi drog za leto 2006, ki ga je minister za socialo Paolo Ferrero predstavil v italijanskem parlamentu, piše, da se je v treh letih število moških uživalcev kokaina, starih med 25 in 34 let, povečalo kar za 62 odstotkov, in to Italijo uvršča skupaj z Veliko Britanijo na drugo mesto v Evropi za Španijo. Šokanten je tudi podatek, da se je od leta 2003 do leta 2006 podvojilo število deklet, starih med 14 in 24 let, ki uživajo kokain.

Vzroke za porast uživalcev minister Ferrero vidi v drastičnem znižanju cen in vse lažji dostopnosti droge na črnem trgu. Za zdravljenje odvisnikov italijanska vlada iz proračuna letno nameni do 10,5 milijarde evrov, kar je 0,7 odstotka državnega BDP-ja, še opozarjajo v poročilu.

Za kokain velja, da ga lahko Italijani najlažje kupijo v klubih in diskotekah, v Italijo pa pride večinoma iz Kolumbije. Trgovina z drogo je še vedno pretežno v rokah organiziranega kriminala s Sicilije. Ob naraščanju uživalcev pa se z leti slabša kvaliteta mamil, saj se je čistost kokaina v petih letih znižala iz 65 na 55 odstotkov.

Urad ZN-a za droge je že lani svaril Evropo pred kokainsko krizo in pozval k ukrepom zaradi naraščanja uživalcev. Direktor urada Antonio Maria Costa je takrat Evropo pozval, da se zbudi, in opozoril, da se s problemom odvisnosti nočejo sprijazniti ne vlade in ne odvisniki.

Države na svetu z največjim številom odraslih uživalcev kokaina (15-64 let) v odstotkih prebivalstva za leto 2005:

1. Španija 3,0
2. ZDA 2,8
3. Velika Britanija 2,4
4. Kanada 2,3
5. Italija 2,1

vir: Poročilo ZN-a o drogah po svetu

G. V.