Neodločeno se je končalo tudi sojenje Blagojevichevemu bratu, sicer poslovnežu Robertu, ki naj bi bratu pomagal iztržiti čim več za Obamov senatni sedež. Foto: EPA
Neodločeno se je končalo tudi sojenje Blagojevichevemu bratu, sicer poslovnežu Robertu, ki naj bi bratu pomagal iztržiti čim več za Obamov senatni sedež. Foto: EPA

Porota zveznega sodišča v Chicagu je odločila, da je Blagojevich kriv le v eni izmed 24 točk obtožnice, pa še to v manj resni, tisti, da je lagal agentom Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Dejal jim je namreč, da ni sledil tistim, ki so prispevali denar za njegovo kampanjo. Zaradi te razsodbe mu grozi do pet let zaporne kazni. Odločitve o tem, ali je prodajal Obamov sedež, potem ko je bil ta izvoljen za predsednika ZDA, za kar bi lahko dobil 20 let ječe, pa ni bilo.

Blagojevich je bil razumljivo zadovoljen: "To vam kaže, da je vlada proti meni vrgla vse, razen kuhinjskega korita. Ni jim uspelo dokazati, da sem kaj naredil narobe - razen ene nebulozne zadeve izpred petih let." Tožilstvo sicer zahteva ponovno sojenje, a tudi njegovi odvetniki so napovedali pritožbo na to obsodbo.

Rešil ga je en glas
Trije člani porote pa so povedali, da je bila porota pri resnejših zadevah neodločena z enajstimi glasovi na eni in z enim na drugi strani ter da je nekdanjemu guvernerju resno grozila obsodba zaradi trgovanja s sedežem v zveznem senatu. Omenjeni škandal sicer Obami neposredno ni škodil, saj z guvernerjem ni imel nikakršnih poslov.

V rokah imel "suho zlato"
Do te odločitve je prišlo po 14 dneh razpravljanja porote in po enajstih tednih sodnega procesa. Primer je bil zelo odmeven, saj so Blagojevicha pred 20 meseci, ko je še opravljal delo guvernerja, aretirali zvezni policisti, ker je hotel "najboljšemu ponudniku" prodati izpraznjeni Obamov sedež. Na skrivaj so ga posneli, ko je govoril, da ima v rokah "suho zlato", ki ga za nič ne bo spustil iz rok.

To je bil sicer le del več ur trajajočih posnetkov skrivnega prisluškovanja 53-letnemu Blagojevichu, ki je med drugim izsiljeval tudi časopis Chicago Tribune, ko je od njega zahteval, da odpusti do njega kritične novinarje, ter sklepal državne pogodbe le s tistimi podjetji, ki so najemala njegovo soprogo Patti. Vsi njegovi grehi so bili, kot rečeno, omenjeni v 24 točkah obtožnice.