Z delovanjem 'bolnišnice' naj bi bil posredno seznanjen tudi albanski premier. Foto: EPA
Z delovanjem 'bolnišnice' naj bi bil posredno seznanjen tudi albanski premier. Foto: EPA
Sali Berisha
Je v trgovino s človeškimi organi vpleten sam albanski politični vrh? Foto: EPA

Po poročanju srbskega Blica, ki se sklicuje na neimenovani vir, bolnišnico omenja že poročilo Združenih narodov iz marca leta 2004, ki pa še ni bilo dostavljeno srbskemu tožilstvu za vojne zločine.

Zločini v "rumeni hiši"
"Do informacije o obstoju grobnice je tožilstvo prišlo prek neuradnih kanalov, preiskavo pa v celoti vodi ZN. Obstaja sum, da v tej grobnici ležijo trupla Srbov, Romov in nelojalnih Albancev, ki jih je Osvobodilna vojska Kosova (OVK) v sodelovanju z albanskimi oblastmi pripeljala v psihiatrično bolnišnico, kjer so jim vzeli organe, s katerimi so nato služili," piše v članku.

Preiskava forenzične ekipe ZN-a je obogatena tudi s fotografijo polja, na katerem naj bi stale omenjena bolnišnica, imenovana tudi "rumena hiša", in bližnje cementarne. V "rumeni hiši" so našli kirurške instrumente in različna zdravila, ki naj bi jih ZN-ovi delavci prav tako dokumentirali.

Namesto bolnišnice "Zatvor 320"
Po dozdajšnji preiskavi srbskega tožilstva se je psihiatrično bolnišnico uporabljala za to, da so "paciente" pripravili na operacijo, neuradno pa je bila poznana pod imenom "Zatvor 320". Žrtve naj bi v Burelj pripeljali iz taborišč in zaporov iz bližnjih albanskih mest, Tropoja, Kuksa, Bajram Curija in drugih. Po besedah tožilstva je bil posredno v trgovino z organi žrtev s Kosova in Metohije prek nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja vpleten tudi albanski premier Sali Berisha.

Namig dala del Del Pontejeva
Albanska vlada je poziv srbskega tožilstva k sodelovanju zavrnila, Svet Evrope pa naj bi v januarju svojega odposlanca Dicka Martyja poslal tako v Tirano in Beograd, da razišče razmere in spodbudi pogovore o tej temi. Srbsko tožilstvo je preiskavo o prodaji organov sprožilo, potem ko je nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte v svoji knjigi "Lov: Jaz in vojni zločinci" izrazila sum, da so se v bolnišnici v Burelju izvajale nezakonite operacije odstranjevanja človeških organov.

ZN: NIč še ni potrjeno
Odzvali so se tudi Združeni narodi. Član forenzične ekipe Jose Pablo Baraibar je poudaril, da so opravili le predhodno preiskavo v zvezi s tem, zato ne morejo z gotovostjo trditi, da je bila bolnišnica resnično temu namenjena.

A. P.