Talibanski zakoni ženskam prepovedujejo, da bi se v javnosti pokazale nepokrite. Foto: Reuters
Talibanski zakoni ženskam prepovedujejo, da bi se v javnosti pokazale nepokrite. Foto: Reuters

Urad ZN-a za človekove pravice OHCHR je opozoril, da novi zakon o morali, ki so ga sprejeli talibani v Afganistanu, "popolnoma briše" prisotnost žensk v javnosti, in pozval k njegovemu takojšnjemu preklicu.

Konec avgusta so talibani sprejeli novo zakonodajo, s katero naj bi se bojevali proti pregreham in spodbujali vrline, vključuje pa sveženj strogih določil za ženske. Zakon ženskam v javnem prostoru zapoveduje obvezno nošnjo oblačil, ki pokrivajo celotno telo, in jim prepoveduje, da moškim, s katerimi niso v sorodu, zrejo v oči.

Zakon o spodbujanju kreposti in preprečevanju pregreh utiša glasove žensk, jim odvzema avtonomijo ter jih "dejansko poskuša spremeniti v sence brez obraza in glasu", je dejala Ravina Shamdasani, glavna tiskovna predstavnica OHCHR-ja. "To je popolnoma nedopustno," je opozorila.

35-stranski dokument tudi navaja, da so ženski glasovi lahko potencialno orodja pregrehe in da ženske ne smejo peti ali glasno brati v javnosti, prav tako pa se njihov glas ne sme slišati onkraj domačih zidov.

S pesmijo proti molku

Borci za človekove pravice so zgroženi, afganistanske ženske pa so v nasprotju s prizadevanji talibanov, da bi jih izbrisali iz javnega življenja, začele objavljati videoposnetke svojega petja, je poročal britanski Guardian.

"Noben ukaz, sistem ali moški ne more zapreti ust afganistanski ženski," je v enem od videoposnetkov dejala 23-letnica. Pesem je skrbno izbrala zaradi besedila, ki govori o protestu in moči. "Nisem šibka vrba, ki se trese ob vsakem vetru," je zapela. "Jaz sem iz Afganistana."

V drugem videoposnetku, ki naj bi bil posnet v Kabulu, ženska, ki je od glave do peta oblečena v črno, poje o tem, kako so jo utišali. "Zaprli ste me na mojem domu zaradi zločina, ker sem ženska," sporoča v videu.

Pozivu so se pridružili tudi drugje po svetu. "Na teren ne gremo z orožjem, ampak s svojim glasom in podobo," je dejala Hoda Hamoš, Afganistanka, ki živi na Norveškem. Posnetek je objavila, da bi pokazala, kako "ženske nismo samo nekaj posameznic, ki jih je mogoče izbrisati".

Od vrnitve na oblast pred tremi leti talibani vztrajno krčijo pravice žensk. Približno 2,5 milijona ženskam in deklicam je onemogočen dostop do šolanja, kar predstavlja 80 odstotkov šoloobveznih žensk. Talibani so ženske izrinili iz javnega življenja in državnih služb, prav tako pa med drugim ne smejo obiskovati parkov, telovadnic in javnih kopališč.

Velik udarec je utrpelo tudi afganistansko gospodarstvo, po podatkih ZN-a pa humanitarno pomoč potrebuje 23,7 milijona ljudi ali več kot polovica prebivalcev države.