Masud Pezeškian (desno) in Džavad Zarif (levo) med oddajo glasov na predsedniških volitvah julija letos. Foto: EPA
Masud Pezeškian (desno) in Džavad Zarif (levo) med oddajo glasov na predsedniških volitvah julija letos. Foto: EPA

"Nisem zadovoljen s svojim delom. Žal mi je, da mi ni uspelo upravičiti pričakovanj," je zmerni, reformistični politik sporočil na omrežju X. Zarif, nekdanji iranski zunanji minister, pa je namignil, da je pravi razlog za njegov odhod izbira ministrov za nov vladni kabinet. Najmanj sedem od 19 izbrancev namreč ni bilo njegova prva izbira, je poudaril Zarif.

Pezeškian, ki je položaj prevzel konec julija, je svoj vladni kabinet, v katerem je tudi ena ženska, parlamentu predstavil v nedeljo, piše DW. A seznam kandidatov je predvsem med reformisti sprožil val kritik, saj je na njem tudi več konservativcev, ki so bili del vlade umrlega predsednika Ebrahima Raisija.

Sorodna novica ZDA v pričakovanju napada Irana na Izrael hitijo s pošiljanjem vojaških okrepitev na Bližnji vzhod

Želel si je večjo vključenost žensk in mladih

"Sram me je, da mi ni uspelo dostojno uresničiti strokovnega mnenja odborov in doseči vključitve žensk, mladih in etničnih skupin, kot sem obljubil," je pojasnil Zarif in dodal, da se je po imenovanju za podpredsednika spopadal tudi s pritiski zaradi ameriškega državljanstva svojih otrok. Zakon iz leta 2022 namreč prepoveduje imenovanje na občutljive položaje tistim, ki imajo sami ali njihovi otroci ali zakonci dvojno državljanstvo, je poročal STA.

Umika se iz politike

Zarif je dodal, da se bo vrnil v akademske vode in se bo umaknil iz iranske politike. To je odmevna odločitev, saj je bil Zarif desna roka Pezeškiana med njegovo uspešno predsedniško kampanjo, v kateri je reformistični politik julija v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Zaradi priljubljenosti med volivci je imel ključno vlogo pri Pezeškianovi zmagi. Veljal je tudi za eno od ključnih osebnosti, ki naj bi pomagale predsedniku pri izvedbi nove zunanjepolitične usmeritve. Z njim in novo ekipo diplomatov je Pezeškian načrtoval nadaljevanje jedrskih pogajanj s ciljem odpraviti sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo.

Zarifov umik predstavlja nove krizne razmere za Pezeškiana, potem ko je bil v Teheranu ubit politični vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija.