Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razdeljevanje pomoči je potekalo med muslimanskim praznikom ramazan, zaradi česar se je v šoli zbrala množica več sto ljudi. Varnostniki so se trudili, da bi ljudi potisnili nazaj, vendar jim tragedije ni uspelo preprečiti.

Dobrodelna pomoč, ki so jo prispevali trgovci, je znašala devet dolarjev. Trgovca, ki sta organizirala razdeljevanje pomoči, so pridržali in trenutno poteka preiskava dogodka, je sporočilo notranje ministrstvo.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva je za stampedo okrivil slabo organizacijo dobrodelne akcije, za katero se organizatorji niso uskladili s tamkajšnjimi oblastmi.

Tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na pripovedovanje dveh prič, poroča, da so pripadniki varnostnih sil streljali v zrak, da bi razgnali množico, pri tem pa so zadeli električno napeljavo, čemur je sledila eksplozija in tej panika med zbranimi ljudmi.

Zaradi humanitarne krize se je v šoli zbrala množica ljudi. Foto: Reuters
Zaradi humanitarne krize se je v šoli zbrala množica ljudi. Foto: Reuters

Vojna od leta 2014

Sano nadzirajo hutijevski uporniki od leta 2015, ko so od tam pregnali vladne sile in zavzeli tudi večji del ozemlja države.

Vojna v Jemnu traja že od leta 2014 in je zahtevala že več kot 150.000 smrtnih žrtev. Več kot 23 milijonov ljudi, kar je tri četrtine prebivalstva, potrebuje nekakšno obliko pomoči.

Po strmoglavljenju vlade leta 2015 je na strani vladnih sil posredovala Savdska Arabija, medtem ko hutijevske upornike podpira Iran.

Nekaj upanja za končanje vojne vpliva otoplitev odnosov med Savdsko Arabijo in Iranom, potem ko sta se Riad in Teheran ob posredovanju Kitajske marca letos odločila za ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov, ki sta jih prekinila leta 2016.

Vodja vrhovnega revolucionarnega komiteja hutijevcev Mohamed Ali Al Huti je dejal, da je stampedo posledica največje svetovne humanitarne krize po osmih letih spopadov. "Države agresorke so odgovorne za to, kar se je zgodilo, in za grenko realnost, v kateri živi jemensko ljudstvo zaradi agresije in blokade," je zapisal na Twitterju.